Andrej Plenković rekao što misli o Hasanbegoviću i Karamarku

Kandidat za predsjednika HDZ-a, Andrej Plenković, gostovao je u Dnevniku N1 televizije. Evo što je kazao o Hasanbegoviću, Karamarku i predstojećim izborima.

Čime ste uvjerili Darka Milinovića da odustane od kandidature?

Odluka kolege Milinovića njegova je osobna odluka i ja ju cijenim. Danas smo razgovarali o tome kako najbolje vidimo da možemo pomoći HDZ-u u pripremama za parlamentarne izbore i mislim da je taj razgovor bio vrlo konstruktivan i da će pridonijeti konsolidaciji HDZ-a u sljedećem razdoblju.

Je li točno da je jedna od okosnica vašeg programa “dosta podjela i ne ekstremizmu”?

Mi radimo na programu, koji ćemo predstaviti stranačkim članovima i javnosti idućega tjedna. Ono što je ključno jest da ja želim u ovom trenutku vratiti političku vjerodostojnost i povjerenje HDZ-u, staviti fokus da Hrvatska bude politički stabilna zemlja, osnažiti pravnu sigurnost i stvoriti preduvjete za gospodarski rast. Program će se odnositi i na unutarstranačka pitanja. Dat ćemo i određene točke koji će biti platforma i pomoći HDZ-u u artikuliranju izbornog programa za rujan.

Je li istina da uzor vidite u njemačkom CDU-u?

Ja želim da HDZ bude u identitetskom smislu vrlo precizno definirana. Znamo da smo utemeljeni i na narodnjaštvu i na demokršćanskoj baštini i univerzalnim humanističkim načelima. U središte našeg rada stavljamo čovjeka i obitelj, želimo prosperitet hrvatskih građana i želimo da naše djelovanje bude u skladu i s onim što naši prijatelji na razini EU nastoje učiniti. Mi smo stranka matice, ne možemo biti stranka krajnosti. Želim HDZ kao okupljajuću, pomirbenu i državotvornu stranku, kako je to htio i njen prvi predsjednik, Franjo Tuđman.

Jeste li otvoreni za suradnju s HSP AS i Hrastom?

Ja sam u ovom trenutku u kampanji za predsjednika HDZ-a i orijentiran sam na našu unutarstranačku raspravu. U ovom razdoblju dok traje izborna kampanja u HDZ-u, otvoren sam za dijalog s postojećim parnerima, kao i onima koji trenutno nisu u okviru Domoljubne koalicije.

Hoće li sve završiti na tome da HDZ opet ide s jednim kandidatom?

Svatko ovakvu odluku donosi apsolutno samostalno. Ja sam svoju odluku donio sam. Za sudjelovanje drugih kolega mislim da ćete morati pitati njih.

Kakav je Zlatko Hasanbegović, prema vašem mišljenju, bio ministar kulture i bi li imao mjesto u vašoj vladi?

Hasanbegović je čovjek s kojim sam imao priliku razgovarati u Bruxellesu, mislim da je intelektualac, s vrlo preciznim i jasno definiranim stavovima i s vrlo respektabilnom znanstvenom karijerom. On može privući velik broj birača. Cijela aktivnost, ne samo gospodina Hasanbegovića, nego i svim ministara u Vladi, bila je ograničena na 5 mjeseci. Cjelovitu odluku o radu Vlade moći ćemo donijeti tek u narednom vremenu. Mislim da je najbolje da on sam donese svoj sud kako je radio.

HDZ prema zadnjem istraživanju dobiva 21 posto potpore birača, zaostaje za SDP-om 10 posto, možete li to sustići za manje od 2 mjeseca kampanje?

Ono je odraz i refleksija birača zbog recentnih biranja na razini vlade, neuspjelog preslagivanja, izglasavanje nepovjerenja Vladi… Ja HDZ-u želim osigurati svježinu i fleksibilnost. Učinit ćemo sve da na parlamentarnim izborima rezultat HDZ-a bude što kvalitetniji i bolji.

Mogućnost velike koalicije sa SDP-om za koju se zauzimaju neki intelektualci kao jedinu koja bi mogla provesti reforme?

ovom trenutku ja sam orijentiran na unutarstranačku kampanju, želimo ostvariti kvalitetan rezultat na parlamentarnim izborima, a koalicijsku pripadnost u ovom trenutku ćemo bazirati na strankama koje su nam bliske po svjetonazorima. Pitanje velike koalicije u ovom trenutku nije na dnevnom redu. Ja ću se truditi, i svi članovi HDZ-a da rezultati budu što bolji.

Zvonimir Čičak nazvao vas je autoritarnom i nedemokratskom osobom jer ste prekinuli odnose s njim nakon što vas je javno kritizirao. Isto mišljenje danas iznosi i dopisnik Večernjeg iz Bruxellesa i poziva vas da se promijenite. Kako gledate na takve kritike, uspoređuju vas po mnogo čemu sa Sanaderom?

Oni koji mene poznaju znaju da sam i tolerantna i uključiva osoba, sklona dijalogu, tako da su ti stavovi stavovi osoba koji su napisali te tekstove. Ne vidim posebne sličnosti između mene i Sanadera.

Gdje vidite Tomislava Karamarka u budućnosti HDZ-a?

Tomislav Karamarko je bivši predsjednik HDZ-a, koji je dao ostavku i član je stranke, član Središnjeg odbora kao i svi ostali zastupnici.

Izvor: N1

Odgovori

Skip to content