ANTE NAZOR: Tuđman je odlučno, u nepovoljnim uvjetima, poslušao volju naroda

Imamo državno pravnu tradiciju duboko u prošlost, to nije slučajno, poslije su se generacije borile za neovisnu Hrvatsku, generacijama 90-ih je pripala ta čast da mogu sudjelovati u proglašenju obnovljene samostalnosti i suverenosti, rekao je Nazor

“Ako gledamo od 30. svibnja 1990. do 25. lipnja 1991., mislim da je to najvažniji datum upravo zbog toga što je Hrvatska donijela ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, odnosno deklaraciju o uspostavi samostalne Republike Hrvatske što je praktično značilo u tom trenutku proglašenje neovisnosti u odnosu na SFRJ, dakle proglašenje suvremene Republike Hrvatske”, rekao je Nazor.

Naglasio je da je u prijetila velikosrpska agresija što je hrvatsko vodstvo htjelo odgoditi pod svaku cijenu.

“Glavni cilj hrvatske je bilo međunarodno priznanje i sama odluka 25. lipnja je značila početak procesa, znalo se da neke institucije ne možemo riješiti preko noći, prije svega JNA, saveznu diplomaciju, itd. Sam predsjednik Tuđman je naglasio da započinje postupak za međunarodna priznanje RH ali istodobno naglasio da od toga dana republičke granice su državne granice. I upravo u kontekstu te prijetnje velikosrpske agresije nastojalo se taktizirati da se sve to ne dogodi ali istodobno da se vrlo jasno pošalje poruka da je to bila želja hrvatskih građana, legitimna izrečena na demokratski način na referendumu da Hrvati i građani Hrvatske u najvećem dijelu žele samostalnu Hrvatsku”, bio je jasan.

Podsjetio je na napuštanje većine zastupnika SDP-a iz Sabora za vrijeme glasovanja.

“Dio SDP-a je napustio sabornicu, dio njih 49 je ostalo glasovati, od tih 49 zastupnika 48 je bilo protiv ustavne odluke, a samo je Marko Vlašić Čiče s otoka Korčule bio za to. Treba to pojasniti, Račan je rekao da nije protiv samostalne Hrvatske, ali da traži ustavnu odluku o stvaranju saveza suverenih država, znači od bivših republika Jugoslavije, na što je HDZ replicirao da ne želi ustavnu odluku jer ona je obvezujuća, ali ostavlja mogućnost udruživanja. Zato SDP nije glasovao za tu odluku, ali je jednoglasno podržana deklaracija o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske jer je u njoj bio poziv bivšim republikama da se može stvoriti savez država, ali naravno uz poštivanje uvjeta a to je priznavanje međusobnog državnog suvereniteta. Dakle ono što sam rekao republičke granice postaju državne, može udruživanje ali uz poštivanje tog međusobnog državnog suvereniteta”, naglasio je.

Objasnio je zašto su svi jednoglasno podržali deklaraciju, dok ustavnu odluku nisu jer HDZ nije pristao na ustavnu odluku da bude obvezujuće.

“Danas kad gledamo s vremenskim odmakom, možemo pretpostaviti da je ovo bila pragmatičnost, međunarodna zajednica je jasno rekla da neće priznati proglašenje ni Hrvatskoj ni Sloveniji, tako da u tom kontekstu možemo razumjeti govor Račana da se ne srlja jer da Hrvatsku nitko neće priznati, a s druge strane možemo vidjeti i svu snagu i odlučnost tadašnjeg predsjednika Tuđmana da u takvim nepovoljnim uvjetima ipak posluša volju naroda i ide na donošenje odluke o samostalnosti bez obaveze udruživanja s drugim republikama, nego to samo ostavlja kao mogućnost”, kazao je povjesničar.

Istaknuo je da Hrvatska nije slučajna država, već država koja ima svoju tradiciju

“Hrvatska je država to kaže deklaracija o uspostavi suverene Hrvatske koja je donesena 25. lipnja. Imamo državno pravnu tradiciju duboko u prošlost, to nije slučajno, poslije su se generacije borile za neovisnu Hrvatsku, generacijama 90-ih je pripala ta čast da mogu sudjelovati u proglašenju obnovljene samostalnosti i suverenosti”, istaknuo je Nazor.

Osvrnuo se na sve što je učinjeno u 25 godina.

“To je jedno pitanje na koje će veći dio građana odgovoriti da smo mogli puno više, da su očekivanja bila veća. Nije da se nije ništa postiglo osim samostalnosti i suverenosti ipak pripadamo nekim asocijacijama za koje smatramo da nam garantiraju neku razinu stabilnost što se tiče standarda i zapošljavanja sigurno da se moglo učiniti više”, zaključio je Nazor.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content