Braniteljske udruge pozvale nadležne institucije da istraže sporne djelatnosti HAVC-a

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz DR RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara oglasile su se zajedničkim priopćenjem vezanim uz nedavnu izjavu Hrvoja Hribara.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Udruge iz Domovinskog rata su, u četvrtak 02. lipnja 2016., na konferenciji za medije upoznale hrvatsku javnost s dokumentima koji svjedoče o nizu višegodišnjih protivzakonitosti u djelovanju javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i njenog ravnatelja Hrvoja Hribara. Na to je g. Hribar reagirao priopćenjem u kojem ne opovrgava ni jedan dokument koji govori o kaznenim djelima HAVC-a i njega osobno, nego se poslužio prijetnjama i drskim hvaljenjem samog sebe i navodnih velikih postignuća HAVC-a.

Stoga udruge proistekle iz Domovinskog rata izvješćuju hrvatsku javnost da se nećemo dati zastrašiti niti ikome dopustiti korištenje prijetnji, te da nećemo odustati od ukazivanja na sramotne i kriminalne djelatnosti HAVC-a i ravnatelja g. Hribara. Isto tako nećemo odustati dok nadležna državna tijela ne smijene g. Hribara i svih odgovornih koji su uključeni u ovaj kriminalni slučaj.

Iako je već aktivno sudjelovanje HAVC-a i g. Hribara u proizvodnji i financiranju više skandaloznih antihrvatskih filmskih pamfleta – i to s novcem hrvatskih poreznih obveznika – dostatan razlog za smjenu g. Hribara i ostalih koji su uključeni u ta nedjela, sigurni smo da će za ove smjene biti itekako ključni dokazi koje smo nedavno prezentirali o desetinama kaznenih djela i protuzakonitih radnji u HAVC-u.

Ovom prigodom još jedanput od svih nadležnih državnih tijela zahtijevamo žurno postupanje i procesuiranje svih kriminalnih radnji u HAVC-u i osoba povezanih s HAVC-om, koje su toliko očigledne da je sve jasno i potpunim pravnim laicima.

Raduje nas da su se ti postupci napokon pokrenuli, zahvaljujući i tome što su naše braniteljske udruge javno ukazale na dokumente koji su godinama blokirani od moćnih pojedinaca koji su dio korupcijske mreže u institucijama izvršne vlasti i pravosuđu. Na taj način su prikrivana i ostala nesankcionirana kaznena djela g. Hribara i drugih osoba koje su se rasporedile u Upravni odbor i Audiovizualno vijeće HAVC-a kako bi sami sebi protuzakonito dodjeljivali desetke milijuna kuna.

Protiv svih onih koji sada ne postupe u skladu sa Zakonom i ne smijene odmah sve počinitelje protuzakonitih radnji, kako je najavio ministar kulture, podići ćemo kaznene prijave i sve ih zajedno sa kriminalnim slučajevima, javno objaviti.

Mi, za razliku od g. Hribara i s njim kriminalno uvezanih osoba, nemamo što kriti.

Da stvar bude još gora po Hribara, dostavljeni su nam i dokumenti koji jasno dokazuju da dvije vodeće osobe u HAVC-a uopće nisu izabrane na funkcije sukladno zakonskim odredbama, te da je g. Hribar šutke u HAVC-u jednostavno ignorira imenovanje financijskog savjetnika, koji sa svojim ovlastima predstavlja važnu protukorupcijsku polugu.

Dakle, ranije objavljenim dokumentima i činjenicama dodajemo i sljedeće:

Ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar, uporno propušta predlagati imenovanje financijskih savjetnika za javne pozive jer financijski savjetnik (prema čl. 56 Pravilnika o pustupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva) ima zadaću analizirati i provjeravati financijski plan, uspoređivati financijski plan sa operativnim, analizirati operativni plan, uspoređivati financijski plan sa scenarijem i procijenjivati njegovu realnost i predlagati iznos sufinanciranja projekta.
Na taj je način, nepostavljanjem institucije financijskih savjetnika, izbjegnuta propisana unutarnja kontrola financijskog poslovanja HAVC-a, s čime su bitno olakšane sve višegodišnje skandalozne protivzakonitosti i kriminalne djelatnosti u toj javnoj ustanovi. Također propuštanje imenovanje financijskog savjetnika znači i da su od tog vremena svi javni pozivi HAVC-a – nezakoniti!

Bitna karika u nizu financijskih protivzakonitosti u HAVC-u je Predsjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća (AV Vijeće), Vera Robić Škarica, kojoj je mandat isterkao 27. ožujka 2012. godine. No, usprkos tome gđa Robić Škarica i nadalje godinama protivzakonito obnaša dužnost Predsjednice AV vijeća i protivzakonito sudjeluje u odlučivanju o nizovima višemilijunskih iznosa.
Osim toga, ona godinama protivzakonito sudjeluje i u dodjeljivanju golemih novčanih sredstava udruzi Hrvatski filmski savez (HFS), kojoj je se ona sama (gđa Robić Škarica) predsjednica. To se nastavilo i na nedavnoj 67. sjednici AV vijeća, održanoj 31. ožujka 2016., na kojoj je HFS-u protivzakonito dodijeljeno daljnjih 1.678.500,00 kuna!

O tome koliko daleko su otišle protuzakonitosti u HAVC-u i do koje dramatične razine ne funkcionira pravna država svjedoči i činjenica da je i g. Hribar, na jedanaestoj sjednici Upravnog odbora HAVC-a 2.12.2014.g. protuzakonito izabran na mjesto ravnatelja HAVC-a. Sjednica na kojoj ga je Upravni odbor HAVC-a „izabrao“, sazvana je protuzakonito, u roku kraćem od 24 sata (sjednica sazvana 1.12.2014.g.), iako je aktima HAVC-a najkraći rok 3 dana, pa je takva odluka ništavna – dakle Hribar nije izabran!
Od ukupno pet članova Upravnog odora, dvoje sjednici nije nazočilo i to Romana Matanovac Vučković i Darija Gudan Kulenović koja je sama dala ostavku zbog nezakonito dobivenih novčanih sredstava za svoju firmu „Studio Dim“ na javnom pozivu HAVC-a, dok je za Hribara glasovao Hrvoje Turković, i sam nezakonito, jer je kao član Upravnog odbora HAVC-a suprotno članku 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti dodjeljivao novac iz javnih poziva HAVC-a Hrvatskom filmskom savezu čiji je tada bio predsjednik i svojoj nevjenčanoj supruzi Snježani Tribuson!

Takvu protuzakonitu prisilu potvrdila je bivša ministrica kulture kojoj je Hribar očigledno bio jedan od štićenika!

Na koncu ovog priopćenja, pozivamo Hrvoja Hribara da se javno očituje i predoči dokumente koji bi demantirali protivzakonitosti i kaznene prijave koje smo javno predstavili, namjesto da floskulama nastavlja skretati pažnju sa kriminalne korupcijske hobotnice kojoj pripada.

Isto tako, još jedanput pozivamo nadležne državne institucije na najžurnije postupanje sukladno svojim zakonskim obvezama”, stoji u priopćenju.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content