EVO KAKO ODLUČUJE FAMOZNO POVJERENSTVO Slučaj Lalovac – CHF i povjerenstvo: oslobodili ga, a kredit D. Orešković?

Jučerašnja odluka povjerensta otvorila je jedno novo pitanje. Dalija Orešković i sama je možda bila u sukobu interesa…..

Povodom odluke Povjerenstva za sukob interesa koja je označila Tomislava Karamarka kao dužnosnika u sukobu interesa, odlučili smo pogledati neke prošle odluke Povjerenstva. Naletjeli smo na odluku u slučaju Lalovac i krediti u švicarskim francima. No, u ovom slučaju postoji još jedno suspektno pitanje.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da ministar financija Boris Lalovac nije u sukobu interesa, zbog činjenice da i sam ima kredit u švicarskim francima.

Situacija u kojoj Boris Lalovac, ministar financija, koji je privatno korisnik kredita u švicarskom franku, nastupa kao čelnik javne vlasti koja izrađuje prijedlog, nacrt prijedloga zakona, kojim će se dugoročno regulirati položaj korisnika kredita vezanog uz švicarski franak, ne predstavlja samo po sebi sukob interesa dužnosnika u smislu članka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, zaključilo je Povjerenstvo.

Jučerašnju odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa glasila je kako je Tomislav Karamarko u sukobu interesa zato što je propustio deklarirati veze vlastite supruge sa konzultantom MOL-a Josipom Petrovićem, osobito kad ga je to upitao novinar.

Uvidom u imovinsku karticu predsjednice Povjerenstva uvidjeli smo kako je gospođa Dalija Orešković korisnica kredita u švicarskim francima kod Erste banke. Legitimno se, stoga, temeljem jučerašnje odluke zapitati, je li se gospođa Dalija Orešković izuzela iz glasovanja o sukobu interesa u postupku protiv Borisa Lalovca? Je li prilikom donošenja odluke javno deklarirala kako je korisnica navedenog kredita?

Cijeli članak pogledajte ovdje.

Odgovori

Skip to content