HNES PODIGNUO ETIČKU OPTUŽBU PROTIV TIHOMIRA OREŠKOVIĆA

Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES)

je na svojoj sjednici održanoj u Zagrebu 11. lipnja 2016. godine odlučilo podići sljedeću:

ETIČKU OPTUŽBU PROTIV TIHOMIRA OREŠKOVIĆA,

predsjednika Vlade Republike Hrvatske, iz sljedećih razloga:

Neobičnu i neuobičajenu činjenicu da je na mjesto premijera došao mimo izborne procedure, sustavno i iritantno zloupotrebljava – negiranjem, zaobilaženjem i time vrijeđanjem sustava parlamentarne demokracije.

Svoju glavnu zadaću i očekivanja da: stabilizira tešku financijsku situaciju, smanji državni dug, potakne domaću proizvodnju i poveća dohodak, potpuno je zanemario, odnosno odbacio. Samostalno, bez konzultacija i bez odobrenja, po hitnom postupku krenuo je rasprodavati posljednji sačuvani niz domaćih tvrtki, zemljišta i nacionalnog blaga. U bescjenje prodavati temelje opstanka samostalne države i to pokušati predstaviti kao dobrodošle „investicije“ podcjenjivanje je zdrave pameti i ugrožavanje nacionalnog opstanka.

Pitamo i tražimo odgovor tko je gospodina Oreškovića ovlastio da samostalno donosi odluke koje se tiču svih, tko je odabrao kupce i odredio cijenu i tko je odgovoran kad se procjeni nastala šteta. Navodimo samo najnoviji primjer da je cijena prodaje 20% dionica „Končar elektroindustrija d.d.“ ista kao jednogodišnja zarada tog našeg gospodarskog uspješnog giganta. Tko se usuđuje strancima pokloniti, a Hrvatima oduzeti sve buduće zarade?

Nije najavio odlazak, niti je po povratku predao službeni izvještaj o svojim putovanjima od Slavonije do Like, o ponižavajućem svojstvu posrednika, prodavača golemih parcela plodnog tla. To je vlasništvo hrvatskog naroda i osnovica domaće proizvodnje hrane, što predstavlja stratešku činjenicu prve kategorije.

To što ne poznaje Hrvatsku, pa tako niti njezin znanstveni sustav nije alibi za propuste, nego mana s ozbiljnim posljedicama. Ne uvažavati strategije, planove, prijedloge nacionalne pameti u akademijama, sveučilištima, institutima i strukovnim udruženjima, znači ne samo odbaciti učinjeno, nego i izbaciti hrvatsku znanost s međunarodne znanstvene scene.

Zamjeramo Tihomiru Oreškoviću političku nekulturu i nekorektnost. Stvarati unutar Domoljubne koalicije svoju mini koaliciju sa manjinskom grupom MOST-a, a protiv vladajuće snage HDZ-a – nema opravdanja. Treba vrlo ozbiljno sagledati informacije da je osovina Orešković – MOST svih ovih mjeseci spriječavala, kočila opstruirala provođenje HDZ-ovog programa.

HDZ-e je omogućio Oreškoviću da postane predsjednik Vlade. U trenutku kada mu je otkazano povjerenje i zatraženo od Hrvatskog sabora da ga razriješi dužnosti – Orešković poziva medije i usred Slavonije objavljuje potpisivanje ugovora sa stranim tvrtkama za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na 6 istraživačkih polja, i najavljuje dodatni natječaj za još deset polja u srpnju. Uz Oreškovića pred kamere je stao i prvi čovjek famoznoga MOL-a koji je inicirao, jasno za interes mađarske tvrtke, cijeli taj opasan cirkus i to se sada naziva dobrim poslovnim potezom, a ne još jedan korak veleizdaje u slučaju INE i td. Nije svejedno da je prisutan bio ministar iz MOST-ove kvote pa je i on neukoj javnosti objasnio kako se radi o super poslu i velikoj zaradi. To je točno, ali ne za hrvatsku stranu. Predlažemo, preporučamo saborskim zastupnicima da donesu zakonsku odluku po kojoj će, kada Hrvatska bude raskidala nepovoljne ugovore i pri tom morala nadoknaditi penale strancima – to platiti Tihomir Orešković ma gdje bio.

Tihomira Oreškovića etički optužujemo za podržavanje kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, koju je HNES etički osudio za veleizdaju i o tome obavijestlo Sekretarijat UN-a i članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Na Sjednici HNES-a raspravljalo se i o odgovornosti Bože Petrova i njegovih članova MOST-a koji su izravno odgovorni za sadašnju duboku krizu ne samo hrvatske vlade nego i cijelog hrvatskog društva.

HNES osuđuje svaki pokušaj koaliranja s Miloradom Pupovcem i Vojislavom Stanimirovićem koji su od HNES-a ranije etički osuđeni za veleizdaju hrvatskih nacionalnih interesa.

Ova se etička optužba dostavlja Hrvatskom saboru, svim zatupnicima, klubovima parlamentarnih stranaka, Predsjednici Republike, vladajućoj Domoljubnoj koaliciji, hrvatskoj javnosti i Tihomiru Oreškoviću, predsjedniku Vlade RH.

Za Hrvatsko nacionalno etičko sudište:

Dr. Nikola Debelić, akademik Josip Pečarić, dr Zdravko Toimac, prof. Nevenka Nekić i Dr. Zvonimir Šeparović

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content