KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: Apeliram na Reinera da se odlučivanje o raspuštanju održi što je moguće prije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je nakon današnjih konzultacija s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora da je nitko od njih nije uvjerio da uživa potrebnu potporu 76 ili više zastupnika za dobivanje statusa mandatara.

Također je rekla kako je natpolovična većina zastupnika zauzela stav o potrebi raspisivanja prijevremenih izbora. Pozvala je predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju održe što je moguće prije.

Većina sudionika konzultacija koji podržavaju nove izbore, poput Zorana Milanovića i Ivana Vrdoljaka, složila se da bi se izbori trebali održati početkom rujna, a kao datumi se spominju 4. i 11. rujna.

– Smatramo da je 4. rujna najrazumniji datum – rekao je Milanović.

Tomislav Karamarko poručio je pak da se ne predaju, da nastavljaju pregovore te da će pokušati preokrenuti priču o 82 potpisa.

Konzultacije se održavaju nakon što je jučer Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, a time je pala i Vlada kojoj je Orešković bio na čelu.

Sabor je nastavio 3. sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, ali je predsjednik Sabora Željko Reiner sjednicu oko 11 sati privremeno prekinuo na zahtjev oporbenjaka, koji su ga izvijestili o više od 80 prikupljenih potpisa za raspuštanje Sabora. Sabor se danas neće ponovno sastati, a glasovanje o raspuštanju održat će se u ponedjeljak u 12 sati.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content