Licemjerni populizam protiv ministra Šustara

Ove se godine samo jedna škola javila, tj. prijavila učenike za „Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ i u takvim okolnostima nadležno Ministarstvo doista nije ni moglo, niti smjelo, dodijeliti Nagradu.

To je početak i kraj „slučaja“ dodjele ovogodišnje Nagrade koja se u Hrvatskoj dodjeluje svake godine od ubojstva Luke Ritza. Bijedno i neistinito, jer sigurno je bilo sjajnih primjera kad su učenici intervenirali, pokazali osobnu hrabrost i preduhitrili nasilje među svojim vršnjacima.

No nitko se ne želi naglas upitati, a mediji perfidno šute, jer misle da imaju i boljih tema, zašto je samo jedna osnovna škola predložila učenike za Nagradu? Zar je u međuvremenu nestalo malodobničkog nasilja ili možda u protekloj godini nije bilo dobrog primjera, učenika koji su svojim ponašanjem ili pothvatom pridonijeli afirmaciji ljudskih prava i toleranciji među mladima? Na nastavnicima i ravnateljima škola je da dobre primjere učeničke solidarnosti i tolerancije prijave za „Nagradu Luka Ritz“ Ministarstvu obrazovanja i školstva – i nitko ništa osim jedne osnovne škole?! Možda hrabrost i dobro dijelo nisu primijećeni ili to ipak više nikome pa ni medijima nije važno, jer je jednostavno prošla moda? Medijski je „potrošeno“ i namjerni zaborav jednostavno je zamačio malodobničko nasilje koje je prije sedam godina završilo Lukinim ubojstvom?

Nitko se izgleda više ne sjeća medijske kampanje, velikog medijskog prostora, obećanja, patetike svekolike javnosti i sve sile udruga za ljudska prava koje su se zaklinjale na pamćenje i borbu protiv malodobničkog nasilja. Najlakše je okriviti Ministarstvo, osobno ministra Šustara, ali ostaje gorka činjenica da je za Nagradu zaprimljena samo jedna kandidatura?! I to je Hrvatska, njezini mediji koji samo troše tuđe nesreće za svoje tiraže, troše ljude i događaje i baš sve pretvaraju u novinarsko žutilo bez imalo dostojanstva i profesionalnog dostojanstva. A sve samo s jednim ciljem: da se zamrače pravi politički skandali i kriminal.

Hrvati pamte kraće od vjeverica, ne više od nekoliko dana, i onaj tko to shvati ima osiguranu javnu/biračku podršku i političku pobjedu. Javnost i sud javnosti više ne stanuju u Hrvatskoj. Svi su već zaboravili da je prošli tjedan iz pritvora izašao Željko Dolački, negdašnji voditelj Službe organiziranog kriminala, optužen za pronevjeru dva kilograma zlata te 639 000 kn i 286 000 eura. Međutim nije u pitanju novac, koliko god sume bile vrtoglave: dokumenti su odnešeni, sklonjeni i to je ono bitno što mediji cijelo vrijeme prešućuju. Mediji su zaboravili i Krešu Milanovića, trenutno u bijegu; ne pišu o aferi lažne reparacije MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva… i da se ne nabraja. Prozivanjem ministra Predraga Šustara za slučaj „Nagrade Luka Ritz“ rade na sveopćem zaboravu bitnih političkih skandala.

Sada svi na televizijama prate krizu vlade, čitaju novine i portale; postali su ekonomski stručnjaci, politički analitičari, u sve se razumiju i pa su i nogometni selektori, stručnjaci za geopolitiku, makroekonomiju, valutne klauzule… I silne su zakletve o borbi protiv nasilja u školama pale u zaborav; ubojstvo Luke Ritza bila je samo prolazna stavka u javnom pomodarstvu. Danas je bilo važno za svoje licemjerje optužiti ministra Predraga Šustara.

H. Krmpotić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content