Milanović se bez izbora vraća na vlast?

Bivši premijer Milanović ima velike šanse za povratak na vlast bez izbora, veće nego li HDZ, tvrdi to pravnik Pero Kovačević.

Dok se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još jučer busao u prsa najavljujući pad premijera Tihomira Oreškovića, dio njegovih stranačkih kolega, ali i dio promatrača političkih zbivanja u zemlji bio je skeptičan prema tome potezu. Naime, pravnik Pero Kovačević upozorava kako ideja o rušenju Oreškovića po HDZ definitivno nije dobra te dodaje kako ista u prilog ide SDP-ovcima.

–U SDP-u su svi njihovi zastupnici potpisali opoziv Oreškoviću, ukoliko mu se u Saboru izglasa nepovjerenje to ide na ruku SDP-u jer je to njima put za povratak na vlast bez izbora. Mjesec dana je rok da se sakupi 76 potpisa s kojima se ide kod predsjednice, nakon čega se raspisuju izbori, no mene ne bi čudilo da Milanović prije isteka toga roka skupi dovoljan broj ruku te da s njima ode kod predsjednice- objašnjava pravnik dodajući kako je Milanoviću u ovome trenutku znatno lakše prikupiti 76 potpisa, nego HDZ-u jer suradnja i potpora sa strankom čiji je predsjednik u ozbiljnim tegobama veliki je teret. -S druge strane dio zastupnik svjestan je da se u slučaju ponavljanja izbora više nikada neće dočepati sabornice pa je preslagivanje u korist SDP-a vrlo izgledna opcija- detektira naš sugovornik.

Doista, prostora za čuveno preslagivanje u ovom trenutku Milanović ima podosta pa je u skladu s time već angažirao članstvo koje na svim stranama, paralelno s HDZ-om uvaljanim u ozbiljne probleme, vodi pregovore ne bi li osigurali dovoljan broj ruku u sabornici, a koji bi mu osigurali spokojan povratak na vlast.

Nedavno se tako SDP-ov Gordan Maras sastao sa novoizabranim predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom koji ne krije nezadovoljstvo položajem svoje stranke unutar vlade i Sabora. Jednako tako, samoborski gradonačelnik i novi lider seljaka u više je navrata otvoreno kritizirao vladajuću koaliciju zazivajući nove izbore. Istovremeno, on svojim stavovima koji uključuju među ostalim i potporu zagovornicima abortusa odskače od konzervativaca iz domoljubnih redova. Sve to namirisali su Marasovi nadređeni, a on sam ishvalio je Beljaka.

– S obzirom na promjene koje su se dogodilie u HSS-u tijekom proteklih nekoliko mjeseci, vrlo sam optimističan po pitanju moguće buduće suradnje SDP-a i HSS-a– rekao je SDP-ov bombarder jednom prigodom. SDP-u je podjednako zanimljiv i HSLS. Ta Darinko Kosor ionako je najpoznatiji transformer hrvatske politike (nakon Stipe Mesića), a ujedno on je taj koji je nedavno konstatirao kako u ovoj vladi sjedi tek prvi sastav ministara te da će doći vrijeme za preslagivanje, vrijeme koje će uključivati njihova Budimira u ministarsku portfelju. Također, javna je tajna kako se predsjednik HSLS-a Milanoviću nutkao čak i u vrijeme pregovora Hadeza s Mostom još u prvom valu sastavljanja vlade. Dakako, i dio Mostovaca nezadovoljan je svojim šefom Božom Petrovom i odlukama koje ovaj vuče vrludajući po rubu političkog ponora, a dio takvih i danas se pita bi li im bilo bolje da su se već u prvom krugu priklonili Milanovićevoj vladi. A neki od tih nad čije se glave nadvio upitnik s bivšim premijerom u tajnosti su se sastajali i ranije pa nije nemoguće da mu i u ovom ključnom trenutku daju povjerenje. Jedan od onih koji su s Milanovićem u diskreciji ispijali kave jeste aktualni ministar gospodarstva Tomislav Panenić. U društvu s Milanovićem viđena je i Ljubica Ambrušec, ali i Josip Katalinić. Premda zvuči posve nelogično i Ines Strenja Linić dama je koja se nada šefovskoj poziciji u HZJZ-u te bi za taj položaj veoma lako ruku dala SDP-u. S bivšim premijerom izrazito je blizak Robert Podolnjak, ali i Miroslav Šimić iz Osijeka koji je prijatelj i s HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom. U priči oko preslagivanja ne treba zaboraviti niti Radimira Čačića koji bi se s lakoćom mogao pridružiti Milanovićevom timu, osobito otkako HNS-om koji čini nekadašnju koaliciju Hrvatska raste, ne vlada Vesna Pusić. Također, tu su zastupnici IDS-a, ali i manjinci koji su skloni SDP-u. Šanse bivši premijer ima i u pregovorima s Prgometovim Hridom, a sva ova imena mogla bi tvoriti novu vladu čijem dolasku na vlast zapravo ponajviše pridonosi sami Karamarko.

Da se ima čemu nadati Milanović je i više nego svjestan pa je tako ponovno otpočeo suradnju s uglednim američkim stručnjakom i konzultantom Alexom Braunom, ovaj američki PR-ovac je uvelike pridonio promjeni Milanovićeve retorike te na kraju, od unaprijed izgubljenih izbora, sve okrenuo na štetu HDZ-a koji danas, zbog posljedica nategnutih rezultata izbora, doslovno puca po šavovima. Upravo zato ne trebamo sumnjati kako će Amerikanac i ovaj put znati iskoristiti nastalu situaciju u HDZ-u, a za takvu situaciju Milanović je odavno spreman ta uostalom poslije pobjede na unutarstranačkim izborima unutar svojeg SDP-a formirao je vladu iz sjene. Dio te ekipe čine bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Branko Grčić, ali i nekadašnja ministrica Opačić te neizostavni Maras, a važnu ulogu u osmišljavanju ove strategije ima i sin pokojnog premijera Račana, mladi Ivan Račan. SDP je već formirao ljude i savjete, a osniva i niz skupina pregovarajući i sa timom intelektualaca koji bi im mogli osigurati što bezbolniji povratak.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content