NATO NA GRANICAMA RUSIJE: Anakonda -16 najveća ratna vježba od kraja Hladnog rata!

Velika vojna vježba u kojoj sudjeluje više od 20 država članica NATO-a počela je u ponedjeljak u Poljskoj, u sklopu napora da se umire istočne članice zabrinute zbog ruskih akcija u obližnjoj Ukrajini.

Više od deset dana oko 31.000 vojnika, vojna vozila, zrakoplovi i brodovi sudjelovat će u najvećoj vojnoj vježbi na istočnom krilu NATO-a od kraja Hladnog rata, što će zasigurno dodatno zaoštriti ionako napete odnose između Kremlja i Zapada.

Vježba Anakonda-16 održava se mjesec dana uoči summita NATO-a u Varšavi na kojem će se odobriti razmještanje dodatnih vojnika u istočnoj Europi.

Kao kuriozitet valja izdvojiti informaciju da će njemački tenkovi prvi put nakon operacije Barbarosa (nacističke inavzije na Rusiju 1941. godine) prijeći cijelu Poljsku iz smjera zapada na istok.

Cilj vježbe je “uvježbati i integrirati poljsko nacionalno zapovjedništvo i vojne strukture u savezničko, multinacionalno okruženje”, objavila je američka vojska stacionirana u Europi.

SAD će dati najviše, oko 14.000 vojnika, a u vježbi sudjeluju i nečlanice NATO-a poput Švedske i Finske.

Na vježbi će biti i hrvatski kontingent s 276 pripadnika oružanih snaga i oko 50 vojnih motornih vozila, uključujući 15 borbenih oklopnih vozila Patria, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content