‘Nevini’ mostovci

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja na svojem je Facebook profilu prokomentirao rezultate Crobarometra prema kojima se potpora Mostu povećala na 7,9 posto u svibnju u odnosu na 6,9 posto u prošlom mjesecu travnju:

“Iz mjeseca u mjesec svjedočili smo udarnim vijestima većine medija i portala s naslovom koji ‘vrišti’ kako Most rapidno gubi popularnost i kako je razočarao svoje birače. Sada kad nam navodno raste, ni jednog naslova o rastu rejtinga Mosta. Ama baš ni jednog naslova …”, zavapio je Grmoja.

Ako se netko pita čemu cijeli ovaj kaos koji je nastao u odnosima između HDZ-a i Mosta i krizi izvršne vlasti koja traje već duže vrijeme, a svoju kulminaciju doživjela je prošli petak, onda odgovor mogu bez problema iščitati iz gore navedenih Grmojinih riječi. Glasnogovornik Mosta, oduševljen je, naime, činjenicom da im je u svibnju skočila popularnost za 1 (jedan) posto.

I prema redovitom mjesečnom istraživanju agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno između 1. i 3. lipnja, Most je u lipnju zaustavio višemjesečni pad i smanjio razliku za trećeplasiranim Živim zidom koji uživa potporu od 7,4%, opet za 1 (jedan) posto, i prema navedenom istraživanju mostovci “pizaju” s podrškom od 6,4%.

Bravo, čestitamo! “Isplatilo” se za famoznih 1 (jedan) posto dovesti Vladu u kojoj su bili partner s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom, u nešto više od stotinu dana, pred zid, a cijelu državu u neviđeni kaos. To se zove politička odgovornost (!).

Nevina mlada

Ovo mi sve skupa sliči na mladu koja se nakon dugog pregovaranja s dva ženika najprije htjela udati za obojicu, a kad se to nije pokazalo realno mogućim, onda se odlučila za jednog partnera, a prije toga dala lažno obećanje onom drugom. Mladoženji, pak, odmah od početka postavila je jedan bitan uvjet: ona, naime, nakon stupanja u brak iz interesa, želi ostati nevina.

I nije trebalo dugo, mlada je odmah nakon vjenčanja shvatila da može imati sve što poželi, pa su joj apetiti samo rasli. Sve što je tražila to je i dobivala, a uz to je, malo-pomalo nastavila namigivati i s onim kojeg je neposredno prije ulaska u bračnu luku ostavila pred oltarom. Sve se to ubrzo odrazilo na raspoloženje u javnosti i ankete su bile nemilosrdne.

“Od samih rezultata anketa kojima mnogi ne vjeruju, puno je važnija njihova medijska prezentacija…”, dobro je shvatio Grmoja.

Govoreći ozbiljno, u ovoj zemlji u malo vremena doista se dogodio pakao kako ga je bio najavio nesuđeni mladoženja zvani Zoran Milanović, a da on u tome i njegov SDP gotovo da i nije sudjelovao, osim što su otvoreno podupirali gomile nevladinih i sličnih udruga – kukurikavci su ih dok su bili na vlasti izdašno financirali – koje su, ostavši bez obilatih proračunskih sredstava, okrenuli na glavu sve živo i neživo u Hrvatskoj i konstantno kljucali po tek formiranoj Vladi na čelu s neutralnim stručnjakom Tihomirom Oreškovićem. A u politici nevični Tim je vrlo brzo pao pod utjecaj nesmiljene medijske halabuke, zaboravivši pritom da je njegov izborni legitimitet tek skromnih 76 i nešto više ruku u Saboru.

O Tomislavu Karamarku može svatko misliti što god hoće. Ipak, činjenica je da je usred teškog razdoblja koje je HDZ proživljavao kad je stranka zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom bila na optuženičkoj klupi, Karamarko ju oporavio i vratio na pobjedničku putanju. Sve do zadnjih parlamentarnih izbora koji su trebali biti kruna izbornih pobjeda. No, po mom mišljenju, samo relativna pobjeda bila bi puno veća da su izborne liste i ljudi na njima bili barem još malo bolji.

Karamarkov ego

Ovako, Karamarku je preostalo suzbiti svoj ego i pristati na Mostov ultimatum te se zadovoljiti mjestom prvog potpredsjednika Vlade. Nešto višom pozicijom od one koju je zapasao Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista, koja je spletom okolnosti iznjedrila 15-ak mandata u Saboru i držala ženika za onu stvar, da je sad ne imenujemo.

A onda su isplivali dokumenti o suradnji tvrtke Drimija Karamarkove supruge s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem. Nedugo prije toga, ničim neizazvan, Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša i predsjednik Mostova kluba zastupnika u Saboru, prostačkim se rječnikom obračunavao s omiškim i cijelim HDZ-om, jer su se opet udostojali izabrati za svog lokalnog prvaka njemu mrskog bivšeg poteštata Ivana Škaričića. U međuvremenu, Petrov je, nakon što je SDP zatražio Karamarkov opoziv u Saboru, najprije inzistirao na tome da se pričeka mišljenje Povjerenstva za sukob interesa, da bi, po dolasku na proslavu blagdana sv. Ivana Nepomuka u Omiš, gdje se skupila cijela elita Mosta, odjednom promijenio ploču. I osobno sam čuo iza svojih leđa kako pojedinci nazivaju Kovačića i ekipu i traže da izvrše pritisak na Petrova jer sad je prilika da se stisne Karamarka i HDZ, te konačno popravi rejting…

Ugrizao ih Grizli

“Drago nam je da građani prepoznaju kojoj političkoj opciji su nacionalni interesi ispred stranačkih i individualnih, te konstruktivnost i rad ispred neutemeljenog omalovažavanja drugih”, istaknuo je Grmoja u gore navedenom postu na svom Facebooku. O famoznoj agenciji Grizli i ugovoru s austrijskim klijentom u kojem mu se obećava kako će mu osigurati kontakte s ministrima i državnim dužnosnicima iz kvote Mosta, nema u navedenom postu niti spomena.

Ministar Vlaho Orepić, koji je ostavio cijelu SDP-ovu strukturu u MUP-u i pripadajuće im privilegije, zaposlio svoju prijateljicu dizajnericu da reformira policiju, poručuje kako će im na kraju i iz HDZ-a biti zahvalni. Zacijelo i hoće, jer su im prije vremena otvorili oči i demonstrirali kako i nevina mlada može biti i te kako prijetvorna preljubnica.

Tko je u svemu ovome bez grijeha, neka prvi baci kamen na drugoga.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content