Novi skandal na HTV-u: Ignorirali ostavku prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka

Kao što sam u prethodnim komentarima napisao vodeća garnitura na Hrvatskoj radioteleviziji je totalno nesposobna da vodi glavni javni medijski servis u Hrvatskoj. Nije trebalo dugo čekati da se to flagrantno potvrdi. Na vrhuncu krize Vlade koja se odigrava ovih dana nakon što je Povjerenstvo o sukobu interesa danas donijelo svoju dvojbenu odluku da je u slučaju „Drimia“ Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa s velikim iščekivanjem očekivala se novinska konferencija prvog podpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

On je neovisno o odluci Povjerenstva već ranije najavio da će dati ostavku na položaj u Vladi, pa je njegovo obraćanje javnosti predstavljalo po standardnim profesionalnim mjerilima prvorazredan politički događaj. On je kao takav tretiran na dvije komeracijalne televizije Novoj TV i RTL-u koje su uživo pratile presicu u središnjici HDZ-a.

Za prijelazno čeništvo HRT-a v.d. glavnog ravnatelja Sinišu Kovačića, novopostavljenog voditelja programa Dražena Miočića i urednicu Informativnog medijskog servisa Katarinu Perišu Čakarun to je međutim bila drugorazredna vijest koja će se naći tek u redovnim informativnim emisijama. Umjesto izravnog prijenosa tiskovne konferencije Tomislava Karamarka HTV je emitirao kulinarsku emisiju Valjka Barbierija, čime je grubo prekršio ne samo Zakon o medijima nego i interni Zakon o HRT-u. U Zakonu o HRT-u čl. 7. jasno stoji da je „HRT dužan trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa“ i dalje „U programima HRT-a moraju se poštivati najviša stručna mjerila i etička načela te profesionalni priznati standardi neovinsog novinarstva“ Sve je to prekršeno ignoriranjem konferencije za novinstvo prvog potpredsjednika Vlade.

Nakon ovako nezabilježenog eklatantnog profesionalnog propusta prijelaznog čelništva HRT-a moralo bi reagirati Programsko vijeće HRT-a koje po zakonu „zastupa i štiti interese javnosti provođenjem nadzora programa“. To vijeće postavljeno za vrijeme Kukuriku koalicije, pa nije čudno da u njemu ima bivših suradnika Udbe, poput Ivice Maštruka, čine: Bruno Kragić (predsjednik), Josip Jelić, Neda Ritz, Sanja Ravlić, Zoran Šangut, Ivica Maštruko, Arsen Oremović, Aleksandar Milošević, Zdravko Kedžo i Maja Sever. S obzirom na opće nezadovoljstvo javnosti HRT-om kad ga je u prethodnom razdoblju vodio Titov omladinac Goran Radman to vijeće nije se osobito istaklo u zastupanju i štićenju interesa javnosti, iako je HRT, a posebice HTV bio i te kako pristan i daleko od neovisnog novinarstva. S obzirom na ovako upečatljiv promašaj uređivačke politike u slučaju ignoriranja konferencije za novinstvo prvog potpredsjednika Vlade bilo bi normalno da Programsko vijeće reagira u skladu sa zakonom. A ako ne bude reagiralo i zahtijevalo određene posljedice za odgovorne na javnoj televiziji, onda će biti jasno da se ponašaju kao što su se ponašali za vrijeme Radmanove diktature na HRT-u.

Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content