OTVORENO: HRSTIĆ – Afera ”Konzultantica” zapravo ne postoji

Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa u aferi Konzultantica. Hoće li HDZ ustrajati na opozivu premijera Oreškovića? Je li sada moguć kompromis s Mostom? U emisiji su gostovali: Darko Milinović, saborski zastupnik HDZ-a, Anka Mrak-Taritaš, saborska zastupnica HNS-a

Tatjana Vučetić, zamjenica predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i novinar Ivan Hrstić.

Darko Milinović je rekao da su i novi izbori bolja opcija od ovakve Vlade, a da je za krizu odgovoran Tihomir Orešković. Izuzetno je zadovoljan odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer u njoj nema ni crtice nikakvog eventualnog kaznenog djela. Smatra i da odluka Povjerenstva može imati dalekosežne posljedice u odnosu na političke odluke u budućnosti. Reći ću samo jedan primjer. Tihomir Orešković je radio do prije nekoliko mjeseci u jednoj farmaceutskoj tvrtci. Na Vladi RH glasovao je za zakone koji su vezani za zdravstvo. Da li to znači da je premijer bio u sukobu interesa kad je glasovao o zakonima koji se tiču farmaceutske industrije?

On je izdao svoju dosljednost, nije se ponašao premijerski. Iznevjerio je povjerenje i više mu nema povratka. Duh se ne može vratiti u bocu, on će sutra otići. Povijest njegova je sutra završila, pamtit ćemo ga kao Panića u Srbiji i ništa više od toga neće ostati za nekoliko godina od ove epizode, rekao je Ivan Hrstić za premijera Oreškovića, usporedivši ga tako s premijerom bivše Savezne Republike Jugoslavije, koji je također došao iz farmaceutske industrije te bio smijenjen nakon pet mjeseci. Da je Orešković čekao odluku Povjerenstva, danas bi mogao pozvati bilo koga da odstupi i nitko se tome ne bi suprostavio, smatra.

Rekao je da je odluka Povjerenstva pokazala kako afera ”Konzultantica” zapravo ne postoji i da sam taj slučaj po sebi nije bio dostatan da bi se za bilo koga procijenilo da je u sukobu interesa. Oni su samo iskoristili taj slučaj kako bi uspostavili kontinuitet odnosa s Jozom Petrovićem nekoliko godina prije toga.
Čini mu se da će svaki budući potpredsjednik vlade ili ministar najprije morati angažirati odvjetnički tim da provjeri sve njegove prijatelje i poslove, kako bi istražili sve moguće zamke koje ga mogu čekati, donosi hrt.hr.

Cijeu emisiju Otvoreno možete pogledati ovdje.

Odgovori

Skip to content