Prof. Marušić: Čak i najpristojniji hrvatski mediji (HTV4) su se pokazali prije ‘Oreškovićeve ostavke’

POIGRAVANJE S LAŽNIM ARGUMENTIMA – Dana 3. lipnja 2016., nekoliko minuta prije 14 sati nazvala me bliska i draga rođakinja plačući. Plakala je jer je – navodno – HRT4 upravo najavio da će u 14 sati g. premijer Tihomir Orešković na televiziji objaviti svoju ostavku.

Upalio sam program, Orešković je malo kasnio, a osim spikera kojega se samo čulo i voditeljice koju se samo vidjelo, u studiju su Oreškovićev nastup komentirali g. Davorko Vidović iz SDP-a i g. Gordan Malić, istraživački novinar. Moja rođakinja nije obrazovana, ali nije nepametna, nije ustašica, ali jest odana Hrvatica i katolkinja: nju su ti ljudi uvjerili da će Orešković, kad se pojavi, dati ostavku, a to je za našu Domovinu toliko strašno da se ona rasplakala i kod mene potražila utjehu, valjda računajući da doktori znaju tješiti i kada je sve izgubljeno.

Odmah sam razaznao da voditeljica, Vidović i Malić ne najavljuju ostavku otvoreno i izravno, ali da je toliko priželjkuju i tako vješto iznose lažne argumente za nju da su poštenu i domoljubnu ženu do suza uvjerili da će Orešković otići.

Onda je došao Orešković i američki (kanadski) odmah rekao da ne će dati ostavku (nasmijao sam se zadovoljno, tako se to radi s neprijateljskim medijima) i da je nije ni mislio dati (i to sam znao). Onda je javnost podsjetio na zavidan napredak hrvatskoga gospodarstva, fiskalne politike, investicija i privatizacije državne imovine, koje Vidović, Malić i voditeljica nisu ni pomislili spomenuti (na primjer, 360 milijuna kuna za državni udio u „Končaru“, 260 milijuna Eura poslova s Kazahstanom, jutros!). Pa je objasnio da obveznice nismo uložili jer su kamate još uvijek previsoke (plus „premija“ zbog nestabilnosti Vlade koju je izazvao SDP, kao što je bio najavio), a odluku je donio on, nakon što ga je g. ministar Zdravko Marić o tome obavijestio. Bit će bolje u srpnju, izdržat ćemo.

Završio je onim najaktualnijim i prividno najvažnijim – da se potpredsjednici Vlade Karamarko i Petrov osobno ne podnose toliko da to ometa rad Vlade i da ih je zamolio da oba odu iz Vlade – za dobro hrvatskih građana (slobodno napišite „građevina“, vi neduhoviti).

Bravo, gospodine premijeru, Orešković!

Njegov govor Vidović odmah komentira kao tragediju i produljenje noćne more, jer Vlada mora pasti (zašto?), a Malić, kaže da Orešković „nema političku osnovu za takve odluke, jer nije sudjelovao u izborima“. Ne čudim se g. Vidoviću, jer je on dio komitetskoga stroja, ali čudim se g. Maliću, jer mi se čini da nije ni glup niti nepošten: zar ne zna da kad je jednom g. Oreškoviću ponuđena premijerska pozicija, kad ju je prihvatio i kad je potvrđen u Hrvatskom saboru, da onda on postaje legalni i legitimni predsjednik Vlade koji ne samo da ima pravo, nego i mora donositi i potpisati sve odluke te iste Vlade. Zar je g. Malić spao na Peđine jeftine trikove da kad Orešković donese odluku – kaže da za to nema mandat, a kad je ne donese – da je hadezeova „lutka na koncu“? Mislio sam da zna bolje.

Sve jasno, drago meni, srce mi pjeva. Nazovem rođakinju, a ona opet plače, ali ovaj put suzama radosnicama. To je, međutim, ne smeta da proklinje gadove, lažove, smutljivce (bilo je i težih izraza, a uvjerena je da će svi završiti u paklu) koji su je prevarili.

– Jesam li ti lijepo rekao da se ne bojiš? – kažem ja s visoka, ali dovoljno radosno da zna da je to izraz moje radosti za naše i trijumfa za one druge.

– Ma kako si zna’, Bog te blagoslovio, ja sam se poplašila – gotovi smo?

– Ja sam doktor, znaš i sama. A žešći sam od tebe.

– Bog te blagoslovio, rodijače moj!

– Bog i Hrvati – otpovrnuh ja staru hrvatsku povijesnu, biblijsku i znanstvenu istinu.

(A tko ne zna, ili mi ne vjeruje, neka me nazove, doktor sam.)

Matko Marušić

Izvor: Narod.hr

Odgovori

Skip to content