BRANKO HRG: Ne želim sudjelovati u trgovini SDP-a i HSS-a

Bivši predsjednik HSS-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg najavio je u kako na predstojećim parlamentarnim izborima neće sudjelovati na listama HSS-a i SDP-a, iako mu je ponuđeno drugo mjesto u drugoj izbornoj jedinici.

-Odlučio sam i javno obznanio da ne želim sudjelovati u toj koaliciji i kampanji, u ovim izborima na listama HSS-a i SDP-a. Moram reći da mi je predsjednik HSS-a Krešo Beljak u nekoliko navrata spominjao i govorio da bi svakako bilo dobro da budem na listi i da je za mene osigurano drugo mjesto u drugoj izbornoj jedinici, koja je najjača jer tu imamo i županiju i dva grada gdje su naši gradonačelnici, a jedan od njih sam i ja. No, ja sam, eto, odlučio da bez obzira na tako primamljivo mjesto i siguran prolaz u Hrvatski sabor, jednostavno ne želim u tome sudjelovati – rekao je Hrg u izjavi za Hinu.

Smatra da su HSS i SDP toliko različiti te da to dugoročno po HSS neće biti dobro.

-Ne želim biti na takvoj listi i mislim da svjetonazorski i ideološki ne pripadamo jedni drugima. Poštujem odluku Glavnog odbora HSS-a, ona je legitimna i poštujem želju i odluku predsjednika stranke, i ona je legitimna i za mene očekivana, nikakvo iznenađenje. Znao sam da će biti donesena sa ovako velikim brojem glasova jer dosta članova Glavnog odbora nije bilo prisutno – istaknuo je Hrg, koji u petak nije ni bio na sjednici Glavnog odbora HSS-a.

Tvrdi da na sjednici Glavnog odbora HSS-a nije nazočio jedan dio članova s područja Koprivničko-križevačke županije i Križevaca jer su već ranije imali zakazanu županijsku skupštinu i Gradsko vijeće grada Križevaca o čemu su već ranije izvjestili predsjednika i tajnika HSS-a te ih zamolili da zbog toga ne sazivaju Glavni odbor.

-Možda je to u stvari odgovaralo, da ne možemo svi doći, pa da to onako mirnije prođe, iako ja nisam sumnjao u to da će biti donesena odluka o koaliciji sa SDP-om, jer je to bilo jasno na sam dan izbora Kreše Beljaka za predsjednika HSS-a – pojašnjava Hrg.

Navodi kako ga jedino čudi njihova europarlamentarka Marijana Petir koja je u stranačkoj izbornoj kampanji bila uz Beljaka, a sada govori da se protivi takvoj koaliciji te navodi da će europarlamentarki Petir vjerovati tek kada vidi da na listi SDP-a i HSS-a u šestoj izbornoj jedinici neće biti njezini najbliži suradnici.

-Sada, nakon takve odluke da HSS ide u koaliciju s SDP-om, očekujem “probleme na terenu”. Po onome što ja znam i što se najavljuje ima dosta ljudi koji su izuzetno nezadovoljni i najavljuju čak i masovne izlaske iz HSS-a, a to će vjerojatno ovih dana biti javno obznanjeno. Dobivam poruke ‘da istupim odmah ili da pričekam’. Evo, takve poruke mi dolaze, a ja svima kažem – ‘čekajte ljudi, nemojte nikuda. Pričekajte što će se događati” – tvrdi Hrg. 

Smatra kako je za HSS opasno i to što mu prijeti izbacivanje iz Europskih pučana jer je HDZ bio njihov garant koji im je praktički pomogao da budu primljeni u europske pučane.

-Imam i neke informacije da je i HDZ dao određenu ponudu i da je ta ponuda bila četiri mandata sigurna i jedan izgledan i također Ministarstvo poljoprivrede te potpredsjednik Vlade ili potpredsjednik Sabora. Pa, mislim da je trebalo o tome raspravljati – kaže Hrg te dodaje kako je to “slična ponuda kao i SDP-a, ali je svjetonazorski drugačija”.

Smatra da je koalicija sa SDP-om štetna za HSS.

-Najružnije od svega je da se samo govori o broju mandata, pozicijama, nekim ministarskim mjestima, dužnosničkim mjestima. Nisam čuo ni jednu programsku točku oko koje su se usuglašavali HSS i SDP – kaže Hrg.

Za predsjednika HSS-a Krešu Beljaka kaže kako bi bilo logično da bude potpredsjednik Vlade.

-No, mislim da neće biti nitko ništa. Moje je uvjerenje da ove izbore ne može dobiti lijeva koalicija u toj mjeri da bi mogla formirati Vladu. Po mojem sudu i slobodnoj procjeni će biti slična situacija, kao i na prošlim izborima. Vjerujem da će desna koalicija opet formirati Vladu – rekao je Hrg.

Smatra kako je možda najbolje da desna koalicija sastavi vladu i HSS bude u oporbi.

-A i to je dobro, samo neće moći namiriti ova gladna usta koja su se polakomila i koja se sada žele nahraniti i zbog čega se stranka prodaje ko’ svinje na placu – zaključio je Hrg.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content