EVO KAKO IZGLEDA PLENKOVIĆEV PROGRAM: Dovest ću nove i poštene ljude, riješiti problem huligana, a prioritet su odnosi sa SAD-om

Andrej Plenković, budući predsjednik Hrvatske demokratske zajednice koji će na tu upražnjenu funkciju biti izabran 17. srpnja na stranačkomu saboru kao jedini kandidat za nasljednika Tomislava Karamarka, danas će objaviti program koji neće koristiti samo u unutarstranačkoj kampanji, jer nje zapravo i nema, nego i u nadolazećoj kampanji za parlamentarne izbore.

Slobodna Dalmacija donosi izvatke iz Plenkovićeva programa koji nosi naziv “HDZ – Središnja snaga razvoja Hrvatske” i kojim će, kako kaže, pokušati ostvariti misiju povratka povjerenja birača u “stožernu hrvatsku stranku”.

Bolji standard

U svom obraćanju biračima, kako članovima HDZ-a tako i svim građanima, Plenković naglašava naslonjenost na državotvorno-pomirbenu viziju prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana čije će se ime očito i sljedećih dana na političkoj pozornici često spominjati, ali nudi i namjeru ostavljanja vlastitoga žiga u povijesti najmnogoljudnije hrvatske stranke.

“Hrvatska je slobodna zemlja radišnih i dobronamjernih ljudi koji vole svoje i uvažavaju druge. Bilo je i propusta, koje možemo i moramo ispraviti, osobito kad je riječ o iskorjenjivanju siromaštva, smanjenju nezaposlenosti te pružanju pomoći najranjivijim društvenim skupinama, kao i daljnje jačanje institucija i vladavine prava”, navodi Plenković u uvodu svog programa, dodajući kako je danas glavni nacionalni interes osigurati građanima bolji životni standard u stabilnoj i pravnoj državi.

“Za razliku od političkih suparnika s ljevice, koji su odstupili od ranije postignutih međustranačkih dogovora te su pokrenuli ideološke podjele u društvu i pridonijeli ekonomskoj stagnaciji, želim da HDZ bude politička snaga koja okuplja te provodi pomirbenu i zrelu politiku”, veli Plenković, dajući tako do znanja kako u kampanji neće štedjeti glavne političke protivnike.

Ipak, za početak mora srediti stanje u vlastitim redovima, zauzdati krizu i zaustaviti pad stranačkoga rejtinga. Kako se čini, ni po tom pitanju neće šutjeti. Dapače, otvoreno govori o tome kako su HDZ-ovi čelnici proteklih mjeseci donijeli čitav niz pogrešnih odluka koje su rezultirale padom Vlade i raspuštanjem Sabora. Na nove izbore, njegova je poruka, treba ići s novim ljudima. “Ključno je u prvi plan postaviti stručne, dokazane i poštene ljude”, ističe Plenković.

Dostojanstvo branitelja

Pod prioritetima za HDZ Karamarkov nasljednik nabraja promicanje dostojanstva hrvatskih branitelja i štićenje njihovih prava, te jasno određenje o ideološkim i povijesnim pitanjima i patnjama hrvatskog naroda, uz jasnu osudu svih totalitarizama i poštovanje svih žrtava.

“I koalicijske partnere birat ćemo među svjetonazorski i programski kompatibilnim političkim strankama”, najavljuje Plenković bez spominjanja konkretnih imena, samouvjereno zaključujući kako samo HDZ može okupiti “sve hrvatske snage i obnoviti zajedništvo”. Za gospodarski razvoj, pak, treba stvoriti “djelotvornije pravosuđe i javnu upravu”, pri čemu je ključno, smatra Plenković, vratiti povjerenje građana u pravosudni sustav. Također, uravnoteženje proračuna neće biti realno, napominje, bez djelotvornijeg javnog sektora, a važan element je i uspostava transparentnog i učinkovitog sustava javne nabave, što je, poručuje, i snažna antikorupcijska mjera. Županije, o kojima se toliko priča, Plenković ne bi ukidao.

“Zalažem se za raspodjelu nadležnosti javnih funkcija države na temelju načela supsidijarnosti, uključujući funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, sa županijama kao središnjom razinom i povijesnim oblikom teritorijalnog ustroja. Ono što se učinkovito može rješavati na lokalnoj, nema razloga rješavati na državnoj razini”, objašnjava budući predsjednik HDZ-a.

Kad je riječ o makroekonomskom okviru, Plenković zagovara cjelovitu strukturnu reformu “u cijelom nizu područja”. Posebnu pozornost, napominje, potrebno je posvetiti jačanju fiskalnog kapaciteta, a time i postizanju fiskalne održivosti države smanjenjem proračunskog deficita i javnog duga. Uz rast gospodarstva, stabilnost javnih financija ključna je za postizanje boljega kreditnog rejtinga i povoljnije pozicije Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content