‘Hasanbegović se ne mora bojati krize, njegovo vrijeme tek dolazi jer ima sve odlike državnika’

Što će biti s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem pitanje je koje mnogi ovih dana postavljaju. Nije tajna kako hrvatska konzervativna javnost Hasanbegovića drži najboljim i najsposobnijim hrvatskim ministrom. Više je razloge tome. Niti jedan HDZ-ovac od Franje Tuđmana do danas nije tako snažno, jasno i jezgrovito progovorio o najvažnijim društvenim i političkim pitanjima u Hrvatskoj bilo da je riječ o famoznom jugoslavenskom “antifašizmu”, koji nam se, vidimo, i danas nameće, bilo da je riječ o reketarenju i “teroru” Nevladinih građanskih organizacija i “neprofitnih” medija ili da je riječ o isticanju jačanja svijesti kako nacionalna kultura treba imati prioritet u odnosu na opskurne regionalne projekte, donosi CroPortal.

Hasanbegović je kompletna osoba

Zato i ne čudi kako je Hasanbegović iznimno poštovan u hrvatskoj javnosti. Vole ga i intelektualci, recimo predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić izrazio je oduševljenje njegovom pojavom, ali voli ga i običan svijet. Jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca, nekadašnji sveučilišni profesor u Sjedinjenim Državama, bivši hrvatski diplomat, publicist i prevoditelj dr.Tomislav Sunić za Hasanbegovića kaže kako je skroman, jednostavan i pristupačan.

“Pored spomenutih osobina, Hasanbegović nije provincijski dotepenac koji se objesio za HDZ u smislu izgradnje karijere kao što je to slučaj s velikim brojem HDZ-ovih članova. Njemu to ne treba. On je već kompletiran čovjek, čak i u pogledu svoje karijere. On je idealan tip čovjeka koji stavlja na prvo mjesto dobrobit Hrvatske, a ne svoje rođačko – plemenske i materijalne ambicije. I običan građanin to vidi. Vide to i njegovi protivnici i jalni Hrvati. Vide njegovu nepotkupivost, što im je glavni razlog da ga maknu s javne scene putem korištenja jezičnih tvorevina poput „fašista“ ili „ustaše“. Ako se danas u političkom životu nekog karakternog profesionalca ne može ucjenjivati, tada je najlakši način osobu dehumanizirati ili demonizirati putem uporabe jezičnih akrobacija s riječju „fašist“ ili „ustaša“. Te prazne floskule više govore o njenim korisnicima, nego o osobi za koju su te floskule namijenjene“ – objašnjava za CroPortal Sunić.

Ministar s odlikama kvalitetnog i dugoročnog državnika

Na naše pitanje koji je najbolji Hasanbegovićev potez, naš sugovornik tvrdi da ih ima više.

“Njegovo skidanje sinekura raznoraznim kvazi udrugama sasvim je sporedna stvar. Hasanbegović ima osjećaj građanske odgovornosti koja je prava rijetkost među političarima u Hrvatskoj. On nije žrtva samo-cenzure ili fobije na način da razmišlja što će Beograd ili EU ili Amerikanci reći, budući da on izražava prvenstveno osjećaje i želje hrvatskih masa, a ne stranih prokonzula. Znači Hasanbegović ima spoj dviju rijetkih, ali i bitnih karakteristika kvalitetnog i dugoročnog državnika: profesionalizam i karakter” – rekao je Sunić.

Ipak, moramo u razmatranje uzeti i opciju u kojoj Hasanbegović mora otići s pozicije ministra kulture ako Karamarko izgubi političku bitku u HDZ-u ili ako dođe do prijevremenih izbora u kojem ta stranka loše prođe.

“Čak i u scenariju da Hasanbegović sutra otiđe, tek ćemo o njemu u narednim godinama čuti. Pod pretpostavkom da on ode, nitko ne jamči da će druga politička garnitura bolje proći. U svakom zlu ima i dobroga“ – zaključio je u razgovoru za naš CroPortal Tomislav Sunić.

Odgovori

Skip to content