JOSIP JOVIĆ: Tužitelj u blindiranom autu

Glavni državni odvjetnik (primjereniji bi naziv bio tužitelj) posljednjih je dana, nakon što je primio neke prijeteće poruke, pod posebnim mjerama policijske zaštite. Zaštitu „uživa“ i cijela njegova obitelj, a on sam se vozi u blindiranom automobilu. Tako se Dinko Cvitan našao u nekoj vrsti izolacije ili progonstva, u koje su ga stjerali oni koje bi on trebao progoniti ili koje možda i progoni.

Opstrukcija sustava

Ne vjerujem da se radi o nekom egzibicionizmu, luksuzu, pretjeranom oprezu ili neosnovanom strahu, kao što se može pročitati u nekim komentarima. Jednostavno, čovjeku nije lako i pravo je čudo da postoji neki Don Quijote koji ima još volje boriti se s vjetrenjačama.

Državno odvjetništvo protiv sebe nema samo potencijalne kriminalce nego, izgleda, i cijeli sustav. Presudu protiv Ive Sanadera vrlo sofisticirano, mudrijaški srušio je Ustavni sud, koji ga je pustio na slobodu, a procesi protiv njega otegli su se u vječnost. Oni koji su priznali vlastitu krivicu kao da su uvidjeli da su ispali pomalo naivni i sada mijenjaju iskaze, vjerujući, s razlogom, kako od svega neće biti ništa.

Nadan Vidošević se još nije pojavio pred Sudskim vijećem i ne zna se kad će i hoće li. Sud je pribavljene dokaze protiv Milana Bandića najednom proglasio nezakonitima, nakon što su ti dokazi neko vrijeme funkcionirali kao zakoniti.

Tomislav Karamarko je, u sklopu svog projekta ovladavanja unutarnjim poslovima i sigurnosnim službama, bio naumio smijeniti glavnog državnog odvjetnika. On sam je imao, kao što smo vidjeli, dobre razloge da to čini, ne samo zbog sebe osobno, nego i zbog svojih političkih ili poslovnih prijatelja poput već spomenutih Sanadera i Bandića te Zdravka Mamića.

Kandidati za Remetinec

Pod ozbiljnim sumnjama i prijavama za pranje proračunskog novca u Uskoku je ispitan i Zoran Milanović, bivši i kako mnogi vjeruju ponovni premijer. A kako se zamjeriti tako moćnom čovjeku? Nije ni čudo što je brzo odbačena kaznena prijava uz čudno obrazloženje.

Otvorena je kampanja za izbor novog sastava parlamenta u čije klupe žele zasjesti čitave legije solidnih kandidata za Remetinec (među njima i jedan bivši predsjednik) i, što je najgore, s dobrim izgledima na uspjeh zahvaljujući totalnoj neosjetljivosti političkih stranaka, ali i biračkog tijela, prema kriminalu i korupciji.

I dalje vrijedi samo kriterij naši i vaši, i dalje je važno samo pobijediti, osvojiti vlast pa i s crnim vragom. A Ustavni su sud zaposjeli ne nezavisni suci i stručnjaci od ugleda, znanja, poštenja i profesionalnosti, nego delegati dviju političkih stranaka, od kojih su neki već ozbiljno kompromitirani ili posve nekompetentni.

Piše: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content