LOŠO: Erdogan stoji iza puča u Turskoj, pa sam je to dokazao svojom izjavom

Admiral u mirovini Davor Domazet Lošo komentirao je za direktno.hr pokušaj vojnog puča u Turskoj u kojem je ubijeno preko 265 ljudi od kojih je 104 urotnika ili njihovih simpatizera, a ostalih 161 su pripadnici lojalne policije, vojske i civili, a ranjeno je 1140 ljudi. Ističe da sama riječ pokušaj govori da je planirano da ne uspije.

“Oni koji su planirali vojni puč, planirali su da ne uspije, vojska je po hijerhiji najorganiziranija i kad ona nešto planira to mora uspjeti. Po svim pokazateljima, to je izvedeno travljavo, što znači da je i bilo planirano da bude traljavo”, kazao je admiral Lošo.

Istaknuo je da se vidi kome to odgovara, a da bi došli do odgovora što je taj puč bio, mora se počći od toga kome koristi i kome šteti.

“Svi analitičari, koji malo razmišljaju, kažu da koristi Erdoganu, a on je i sam izjavio da je to ‘Božji dar’. Zamislite, Božji dar u kojem ima na stotine mrtvih ljudi. Nedvojbeno je da to odgovara režimu u Turskoj, točnije Erdoganu i on će sada krenuti u obračun sa svima onima koji su mu bili na neki način oporba. To je opet u duhu one strategije Turske koja je usvojena i službena, to je strateška dubina jer stoji da treba obnoviti u Osmansko Carstvo”, rekao je.

Navodi da postoje naznake ili analize koje govore da je to vraćanje Ataturka, odnosno ‘kemalizma’, odnosno sekularne države.

“Ne zaboravimo da Kemal Ataturk uopće nije bio Turčin nego je bio Kurd, on je bio mason. Prema tome, turska sekularna država je masonska tvorevina, a ova se Turska nova zasniva na Islamu kao vjeri. Nedvojbeno je da ovo odgovara režimu i uopće ne treba biti iznenađenje da iza toga stoji upravo aktualni turski režim da bi mogao učvrstiti svoju vlast, očistiti sve i nastaviti u ostvarivanju ove strateške zamisli u obnovi Otomanskoga carstva”, jasan je bio Lošo.

Pogrešna geopolitika

“U ovome trenutku kada Erdogan očisti, Turska će imati samo dvije opcije. Jedna je opcija, odnosno mogućnost ili namjera, da će krenuti u vrlo oštri radikalizam u provođenju regionalne sile u ostvarivanju ciljeva postavljenih iz strateške dubine. U tom slučaju on može doći u sukob s Rusijom, ali je ova druga inačica, po meni vjerojatnija, da će on (Erdogan) ostvarivati te ciljeve u suglasju ili u nekakvom razumijevanju s Rusijom, a to znači da će doći u sukob sa SAD-om, kao do jučer njegovim glavnim strateškim partnerom. Vidimo i sad da su zaoštreni odnosi Ankara-Washington. Dakle, to su dva smjera u kojima će krenuti Turska politika, u svakom slučaju ona će se odraziti i na ova područja, poglavito na područje BiH, a s tim i na geopolitiku Hrvatske”, rekao je admiral Lošo.

Upitan o analizama da iza pokušaja vojnog puča stoji sam Erdogan, ponovio je da je činjenično vidljivo.

“Najveći dokaz tome je njegova izjava da je to ‘Božji dar’. Zamislite riječi ‘Božji dar’ u kojem su ubijeni na stotine ljudi. Sama riječ ta, to je jedno, drugo već samo optuživanje klerika u Americi je imbecilno. Odnosno, da se htjelo taj bi udar uspio, Erdogan ne bi ni znao. Ako je njegov interes da učvrsti vlast – a jest, i da očisti sve što mu je na neki način bila oporba prema njegovom sultanizmu, jer je on u biti sada postao sultan, pod plaštem pseudodemokracije koja ima tamo”.

Ističe da će ta strateška dubina imati itekakav odjek na zapadu, sve do Jadrana, odnosno do Slovačke.

“To je ključ svega, a središte će biti BiH. Podsjećam kad je dolazio u posjet predsjednici, rekao je jasno da su Osmanska stoljeća Balkana divna priča i sad je treba obnoviti. Jasnije od te rečenice ne može biti. Oni idu kapitalom, vidite da kupuju sve. Ovaj nesretni bivši predsjednik Vlade nije znao što radi, on prodaje sve marine Turskoj. To je veleizdaja. On ima namjeru dati pola Like da se spoji s Gračacem dole od Bihaća, tobože da uzgajaju ovce jer mi ne znamo kako se to radi”, zaključio je Lošo i dodao sarkastično: “Zamislite da ja kao Dalmatinac ne znam da ‘delma’ na ilirski znači ‘ovca'”.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content