MALO ISTINE O ULASKU SRBIJE U EU I POGLAVLJU 23.

Dok nam Miro Kovač diplomatskim riječnikom, za koji je siguran da ga 99% naroda neće razumijeti prodaje maglu po pitanju uvjeta za ulazak srbije u EU, istovremeno srbi jasno i glasno, bez ikakvog zamotavanja u celofan izjavljuju kako im na pamet ne pada suspendirati Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

U redu, poznato je da su srbi lažovi bez premca. No, ako pogledamo što se doista dogadjalo i što je doista do sada dogovoreno, čini se kako im je Kovač ovaj put ukrao titulu te nam laže gore i više nego što su to radili srbi.

Počelo je sa čvrstim stavom HDZa i samog Kovača kako nema ni govora o deblokiranju poglavlja 23 za srbiju sve dok srbija ne ispoštuje tri uvjeta koje je Hrvatska pred nju stavila: Poštivanje manjinskih prava, puna suradnja sa haaškim sudom i ukidanje nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.

Lijepo sročeno, navedeni uvjeti bez kojih srbija doista ne bi smjela ne ući u EU, nego ni razmišljati o ulasku. Narodu priopćeno ozbiljno i odlučno. Skoro pa da povjeruješ. No, nije prošlo ni tri dana a priopćenja su se naglo počela mijenjati.

Zadržimo se na zakonu o univerzalnoj jurisdikciji, jer je to stvar radi koje će mnogi hrvatski branitelji završiti po srpskim sudovima i zatvorima.

Od prvobitnog kako neće biti ništa od deblokade ukoliko srbija taj zakon ne ukine, došlo se do toga kako ‘je cilj da se izbjegne konflikt jurisdikcije te se poziva da se ratni zločni procesuiraju bez diskriminacije’.

Što naravno, ne znači ama baš ništa.

Ako je nešto cilj, ne znači da se taj cilj mora i ispuniti, a srbiju baš ništa ne obvezuje da ga ispuni. Što znači da ne mora ništa ni mijenjati.

Tako je Hrvatska preko noći odustala od zadanih uvjeta, a hrvatske branitelje ostavila na milost i nemilost srbima.

Bilo je dovoljno samo malo vike iz EU, pa da puzajući hrvatski političari zaborave kako trebaju štititi one koji su im omogućili fotelje i lagodan život, koji su se borili dok su se oni skrivali po podrumima ili inozemstvu.

Dok istovremenu na srbiju ta vika uopće nema efekta.

Nama je Kovač nastavio mazati oči objašnjavajući nam da je to jedno te isto i vjerojatno se pouzdajući u to da ionako nitko neće shvatiti o čemu se tu doista radi.

Pa da konačno pojasnimo:

Po ovom do sada dogovorenom, Srbiju ništa ne obvezuje da ukine sporni zakon niti da odustane od tjeralica za hrvatskim braniteljima i njihovim hapšenjem.

Dapače, to iz srbije javno i poručuju, te usput otvaraju nove predmete u kojima će optuženi i na tjeralicama biti novi branitelji.

Nadalje, ne radi se tri stotine branitelja kao što se posvuda navodi. Radi se o tisućama.

Jer, osim što se na srpskim tjeralicama nalaze ljudi poimenice, navedene su i čitave postrojbe, iz koje srbi po potrebi mogu vaditi koga god hoće i koliko god branitelja hoće.

Tako da se može dogoditi da svatko onaj tko je branio Hrvatsku postane lice sa srpskih tjeralica.

A tek idemo prema najgorem.

Posvuda se piše kako će to značiti da branitelji neće smeti nigdje iz Hrvatske. To uopće ne odgovara istini i nije ni bitno.

Riječ je o tome, da kada srbija udje u EU, uopće više neće biti važno nalaze li se naši branitelji u Hrvatskoj, srbiji ili bilo gdje u EU.

Jer, taj čas će Hrvatska dobiti srpske zahtjeve za izručenjem koje će morati poštivati, obzirom da će se raditi o dvije članice EU.

Hrvatska će, slijedom toga, morati svoje branitelje isporučiti srbiji. Vjerojatno vlakovima, ako se uzme u obzir koliko će tih optužnica biti.

Pa tako branitelji mogu sjediti samo i isključivo u Hrvatskoj, ali ih to neće zaštiti od toga da budu sudjeni u Srbiji i isporučeni tamo.

Protiv ovoga se NIŠTA ne može uraditi kasnije.

Može se uraditi samo SADA, blokadom srbije tako dugo dok ne povuče sporni zakon. I ne pristajati na nikakve kompromise u nadi kako će srbija poštivati dogovor, jer svi jako dobro znamo da ga neće poštivati.

Ono što se sada uradi, odredit će budućnost onih koji su stvorili Hrvatsku.

Za to je vrijedno ne obazirati se na EU packe, jer silom nas ne mogu najterati da srbiju odblokiramo. Mogu nas natjerati samo računajući na sluganski mentalitet hrvatskih političara koji bi rodjenu majku prodali za položaj, a kamoli ne hrvatske branitelje.

Izbori su nam pred vratima.

Niti jedna stranka, koja se ne izjasni, jasno i glasno a ne diplomatski o tome da nema deblokade srbije bez da povuče sporni zakon ne zavrijedjuje naš glas. Niti jedna.

I to ne da se izjasni u dnevnom tisku pa za par dana povuče ili preformulira izjavu, nego se izjasni u EU. Kratko i vrlo, vrlo jasno.

U suprotnom, glasat ćemo za one koji će četnicima na pladnju dati one koji su za ovu zemlju krvarili i bili spremni umrijeti.

Ima li veće gadosti od te?

Ja bih rekla da nema.

Diana Majhen/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content