Medved: Ukoliko se Srbija ne bude ponašala profesionalno poglavlje 23 će im biti blokirano 20 do 30 godina

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

Tehnički ministar branitelja Tomo Medved, tim je povodom iznova upozorio na neodrživost srbijanskog zakonu o univerzalnoj jurisdikciji.

-Ne želimo spekulirati oko tih fantomskih optužnica, nedopustivo je postupanje famoznog zakonu o univerzalnoj jurisdikciji. Hrvatski branitelji nikada više neće biti progonjeni ni od koga – kazao je Medved na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak.

Upozorio je da bi pristupni pregovori Srbije mogli trajati 20 do 30 godina.

-Temeljito smo analizirali zahtjeve i rokove, koji su vrlo kratki i branitelji su u ulozi ocjenjivača stvorenih obveza od strane Srbije. Ukoliko se Srbija ne bude ponašala profesionalno unutar tih rokova, tako da ukinu taj zakon, poglavlje 23 će im biti blokirano ako treba i 20 do 30 godina. Na sastanku mi smo konkretno i operativno dogovorili mjere koje je Srbija dužna poštivati za ulazak u EU. O mjerama kojima ćemo blokirati imat ćete informacije nakon nekog vremena – zaključio je ministar Medved na konferenciji za novinare.

Ministar Miro Kovač osvrnuo se na pet ključnih obaveza koje Srbija mora ispuniti unutar poglavlja 23: osigurati prava žrtvama rata i njihov pristup pravdi bez diskriminacije, da neće moći samovoljno i protupravno primjenjivati svoje kazneno zakonodavstvo na području Hrvatske i progoniti hrvatske državljane, da mora surađivati u utvrđivanju sudbine nestalih osoba, potpuno surađivati s Haškim sudom te rediti svoj izborni zakon tako da hrvatska manjina dobije zajamčen(e) mandat(e) u Narodnoj skupštini, navodi se između ostalog u vladinu priopćenju.

-Vlada će budno i pažljivo pratiti provedbu svih prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i svih drugih mjera i obveza u relevantnim pregovaračkim poglavljima kroz sav tijek pristupnog procesa, usredotočujući se pri tome na područja koja su ranije prepoznata kao pitanja od posebne važnosti – priopćeno je iz MVP.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content