OLUJIĆ O AFERI MADISON: Istraga nipošto ne smije prestati

Istraga ne smije prestati, oštećeni mora nastaviti kazneno gonjenje
Olujić naglašava da za provedbu određenih predistražnih radnja za ‘aferu Madison’ koja Milanovića tereti za ozbiljno kazneno djelo, ne bi trebala biti nadležna redovna policija već USKOK

Aferu Madison otkrio je bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić koji je ukazao na iskaz Zorana Milanovića koji je dao policiji povodom optužbi za koruptivne radnje u iznosu od oko 300.000 kuna. Riječ je o istinitom skandalu, naime, vlasnik agencije Madison Mladen Hrgarek je prijavio Milanovića DORH-u zbog sumnji na pranje novca.

Aktualna SDP-ova afera povod je našeg razgovora s odvjetnikom Željko Olujićem koji je ‘aferu Madison’ usporedio s velikom ‘aferom Podravka’ i naglasio da Državno odvjetništvo s posebnim taktom pristupa gospodinu Milanoviću.

“Velika afera Podravka također je bila tempirana u predizborno vrijeme i sve je završilo oslobađajućom presudom gospodinu Polančecu i svih ostalih koji su bili optuženi. Državno odvjetništvo s posebnim taktom pristupa gospodinu Milanoviću, no ne znam zbog čega. Tko je Milanović? Građanin kao i svaki drugi!

Olujić naglašava da za provedbu određenih predistražnih radnja za ‘aferu Madison’ koja Milanovića tereti za ozbiljno kazneno djelo, ne bi trebala biti nadležna redovna policija, odnosno, Odjel za gospodarski kriminal općinskog Državnog odvjetništva već USKOK.

“Odigrana je već jedna, najblaže rečeno, sumnjiva igra. Uzimajući u obzir činjenicu da se iskazi vrednuju po stavu Državnog odvjetništva, potpuno razumno u korist idu samo iskazi koji pogoduju gospodinu Milanoviću. Ne ispituje se eventualne svjedoke koji o tome imaju spoznaje. Prije svega, gospodin Slavko Linić koji je bio ministar financija upravo Milanovićeve Vlade koji je itekako upoznat s tokovima novca, priljevom i izlaskom novca iz SDP-a. Njega se ništa o tome ne pita, a ne pita ga se zato je, kao što smo vidjeli, gospodin Linić je očekivao da će biti pozvan na Državno odvjetništvo kako bi dao iskaz kao građanin. Je li imao o tome spoznaje? Naravno, njega se zaobišlo”, objasnio je Olujić.

Odvjetnik nastavlja analizirati slučaj i navodi da je u međuvremenu Državno odvjetništvo zaključilo da nema razumne sumnje, kako oni kažu, u izvršenje kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti protiv gospodina Zorana Milanovića.

“Nažalost, nije nam dostupna dokumentacija koja je u Državnom odvjetništvu i tu je dosta toga nerazriješeno, pa je ja ne mogu u ovom trenutku vrednovati na način da vam kažem na što ona ukazuje. Prema personalnim dokazima, odnosno, iskazima svjedoka, svakako je u jednoj temeljitoj istrazi moglo biti istraženo: je li Milanović bio poticatelj, neposredni izvršitelj, je li počinjeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili pak prijevare u gospodarskom poslovanju”, kazao je odvjetnik.

Olujić navodi da na navedena pitanja ne znamo odgovore, ali ponavlja da je taj predmet svakako trebao voditi USKOK, a ne Odjel za suzbijanje gospodarskog kriminala jer se radi o javnim novcima.

“Kad imate u vidu i činjenicu da je sve vođeno pod velom tajne, da nitko o tome nije imao spoznaje dok to gospodin Linić u emisiji Bujica nije razotkrio, pa je tek onda na kapaljku naprije išlo u Jutarnji, pa Večernji, i tek onda na HRT; da ne bi izbio skandal.

“Da postoji osnovana i razumna sumnja da je upravo šef opozicije počinio kazneno djelo i da se to na određeni način skriva od javnosti. To je samo po sebi strašno i unosi dodatni nemir, a ne samo nemir među ljude, već i mi svi onda zapravo počinjemo i dalje još više sumnjati u ipravni sustav i pravnu sigurnost u RH”, kazao je.

Ističe da postoji još jedna očita činjenica u dosadašnjem postupku, da je očito došlo do razilaženja između policije s jedne strane i Državnog odvjetništva. “Tko je tko u toj igri, i na čijoj strani? Ja u ovom trenutku ne znam, ali sve je vrlo sumnjivo”, kazao je.

“Ni u kom slučaju slučaj ‘Madison’ ne smije biti zatvoren. Onaj koji je oštećen i tko je podnio kaznenu prijavu ima pravo, u smislu Zakona o kaznenom postupku, nastaviti kazneno gonjenje i predložiti ispitivanje kako osumnjičenog, tako i svjedoka na okolnost kaznene prijave i po tome će sud morati postupiti”, zaključio je Olujić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content