OREŠKOVIĆ NA IZBORE S MOSTOM ide protiv Milanovića u I. izbornoj jedinici

Baterije je u društvu obitelji nakon pada Vlade napunio u MUP-ovoj vili u Rijeci, otišao kao opozvani premijer u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća o Brexitu, a jučer je Tihomir Orešković bio gost na Ljetnoj školi Europske pučke stranke u Splitu, da bi se nakon toga s mostovcima Božom Petrovom i Mirom Buljom zaputio u Solin i Sinj.

Je li tehnički premijer u kampanji za prijevremene izbore u rujnu na kojima će biti nositelj liste Mosta u prvoj izbornoj jedinici?

On će se na to samo nasmijati i reći da radi svoj posao, no teško se oteti dojmu da predsjednik Vlade, koji je opozvan u Saboru i trebao bi obavljati samo tehničke poslove, samo “radi svoj posao”. Jer, pitanje je da li je nužno da opozvani premijer putuje po Dalmaciji i obilazi gospodarske pogone, Alkarske dvore i hotelska gradilišta na trošak države?

Za njega očito politička karijera nije gotova. Već duže vrijeme u kuloarima se spominje mogućnost da se on pojavi na izborima kao kandidat Mosta. To je postalo još izglednije nakon jučerašnjeg posjeta Splitu, Solinu i Sinju na kojem su ga pratili mostovci, a i sam je prvi put jasno rekao da ne misli osnivati stranku niti ići “lijevo ili desno”. U Mostu su mu, kažu nam sugovornici, a to potvrđuje i Petrov, vrata širom otvorena.

– Nisam u kampanji – nasmijao se jučer Orešković. – Radim svoj posao, idem vidjeti neke investicije, tamo ću se naći s Petrovom, malo ćemo popričati – poručio je opozvani premijer i time dao do znanja da s Petrovom ipak pregovara oko političkog angažmana.

– Hrvatska treba ideje i promjene. Hrvatska ima ogroman potencijal. Nadam se da će taj potencijal netko aktivirati – rekao je Orešković u pomalo predizbornoj izjavi.

Most je u Zagrebu, nakon razlaza s Dragom Prgometom koji im je nosio listu na proteklim izborima, ostao bez troje svojih zastupnika. Orešković bi im dobro došao kao nositelj liste jer, vjeruju u Mostu, mogao bi im donijeti tri mandata. U tom slučaju, Orešković će se u 1. izbornoj jedinici (Zagreb) suočiti sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem, a vjerojatno i s budućim šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Nakon toga, budući da više nitko i ne pomišlja na nestranačkog premijera, Orešković bi mogao biti ili mostov potpredsjednik Vlade za investicije ili ministar financija, ako budu u mogućnosti slagati Vladu s jednom od dvije velike stranke i koalicije. Uz to što su Petrov i Orešković odlično surađivali u Vladi od prvog dana, bliski su i ideološki. Obojica su praktični vjernici, a navodno su se često nalazili i na ručku kod Oreškovićeve supruge koja je, kao i premijerov savjetnik Stjepo Bartulica, članica katoličke organizacije Opus Dei.

Sada zapravo više nije pitanje hoće li se Orešković pridružiti Mostu, nego samo kada i na koji način. Jer, ako je odbacio mogućnost da osnuje svoju stranku, a ne želi ni s lijevima, ni s desnima, teško da će se odlučiti ići kao nezavisni u izbore jer tada su mu šanse za osvajanje mandata puno manje nego da bude na listi Mosta, kojem zadnje ankete predviđaju dobar rezultat.

Orešković je vjerojatno bio i jedna od tema koja se spomenula i na team buildingu članova Mosta u Zadvarju, u zaleđu Omiša. Svi mostovi ministri, zastupnici i članovi Nacionalnog vijeća tri su dana tamo brusili taktiku za izbore, a većina se otvoreno zalagala za to da im Orešković nosi listu u Zagrebu.

– Orešković zna da su vrata u Mostu otvorena svim ljudima koji imaju iste ciljeve, a hoće li nam se on pridružiti, odluka je na njemu – rekao je jučer Petrov u Sinju, gdje ih je dočekao sinjski tribun, zastupnik Miro Bulj. On je otvoreno rekao kako bi osobno volio da im se Orešković pridruži jer je “čovjek koji je pokazao da ima svoje ja i da se njime ne može upravljati”.

Za razliku od Oreškovića, i Petrov i Bulj otvoreno govore s kime ne bi u koaliciju. Riječ je, naravno, o Milanoviću. A Bulj je pak na pitanje o suradnji s Plenkovićem samo dodao:

– Nabrojite mi razlike između njega i Milanovića pa ću vam odgovoriti na to pitanje.

Orešković, Petrov i Bulj posjetili su Muzej Sinjske alke. Putem su ih Sinjani zaustavljali.

– Bravo! Tako nastavite – pozdravljale su ih Sinjanke rukujući se s političkim trojcem.

Orešković je strpljivo poslušao izlaganje kustosa u muzeju, a kad je došao do igrice koja simulira obranu grada od Turaka, oduševljeno je uzviknuo:

– Pa ovo je sinjski Angry Birds!

Na kraju obilaska trojac je posjetio crkvu Gospe Sinjske.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content