Pater Ike Mandurić odgovara Željku Sakiću: Reakcija na ‘napad’ na ministra Orepića

Pater Ike Mandurić žestoko je reagirao na članak ‘Željko Sakić: Što bi se dogodilo da je na vikendicu vojnog lica Vlahe Orepića 1. srpnja 1986. bačen kamen?’, koji je objavio portal Narod.hr. Reakciju prenosimo u cijelosti.

“Ne sviđa mi se narav napada portala Narod.hr na ministra Orepića. Kao ni slične kampanje napadanja na bilo koga drugoga, ma gdje se pojavile i ma protiv koga bile usmjerene.

Ministar se javno pitao što je Mamić kao okrivljenik za nogometna mešetarenja radio u delegaciji HNS-a na tribinama. Recimo da to i nije bilo primjereno. Ali portal ne ostane na argumentima, nego onda na ministra krenu napadi zbog toga što je bivši oficir JNA. Iako se i on polovicom ’91, stavio u obranu Hrvatske – onda kad su to učinili i drugi zaslužni heroji Domovinskog rata: Rudolf Perišin, Krstičević, Matijaš Pauk, Borković, Dedaković … I sve do kraja rata bio aktivan u obrani svugdje gdje se to od njega tražilo – za razliku od Mamića.

Vjerujete li vi da je JNA-prošlost ministra Orepića ono što istinski smeta ovaj portal, i da je kriterij najednom postao tako rigorozan i isti prema svima? Ja baš i ne. Naime, i kao bivši oficir JNA, budući da se od 91 do kraja rata vrlo aktivno borio za Hrvatsku, meni je Orepić svakako bliskiji i domoljubniji nego bilo koji Mamić, čak i da nije mešetar. Pa je posve nekorektno, i zvuči pamfletistički nekoga selektivno etiketirati radi predratne povijesti, a drugima o tome šutjeti. To s pravednošću ili s kršćanstvom nema veze. Nadam se samo da portal neće i usvojiti kršćanima krajnje neprihvatljivu terminologiju Velimira Bujanca koji ljude vrijeđa na osnovi prezimena. A da ne spominjemo kako ovaj portal nikada ne spominje ne baš uzornu političku prošlost gradonačelnika Bandića, i kojem skoro da prizna veću moralnost i domoljublje nego Orepiću, ili to kako ga kao gradonačelnika nikada nije prozvao ili sumnjičio za bilo koji krimen o kojem su drugi portali itekako pisali.

Narod.hr je nakratko zaboravio na svoju misiju, da bude primjer objektivnog novinarstva. Nepristranog, poštenog, hrabrog…

Dragi moj narod.hr, vratite se svojoj misiji. Budite hrabri u opominjanju i prozivanju, ali svih redom, a ne samo nekih. Budite objektivni, a ne tendenciozni. Ili šutite o svima i bez iznimke. Nemojte olako prokockati ono što mukotrpno gradite, jer nam treba narod.hr baš onakav kakvim se i predstavlja.

Nezavisan, Aktualan, Relevantan, Objektivan, Drugačiji. Kako to gordo zvuči!”

 

Odgovori

Skip to content