Predizborni šverc komerc

Uz HNS, starog partnera, koji je za vlasti Kukuriku koalicije kontrolirao važna ministarstva i javna poduzeća, iako je bez značajnije potpore među biračima, SDP je sada uspostavio savez s HSS-om koji je pod vodstvom novoga predsjednika Kreše Beljaka hitro pretrčao s desna na lijevo.

Sada taj samoborski gradonačelnik bunca nešto o programima, seljacima i poljoprivredi, a stvar je ogoljena do kraja. Radi sa samo, uvijek i isključivo o mandatima, položajima i dakako novcu.

Narodna koalicija

Desna ruka samoborskog obijača tuđih automobila je Stipe Gabrić zvani Jambo, korpulentna i markantna figura hrvatskih privatizacija i makinacija, čovjek protiv kojega je pokrenuto mnoštvo optužbi i nekoliko sudskih procesa.

On i ne sije maglu o programima i principima, već otvoreno govori o velikodušnim poklonima i dobicima, što im, kako kaže, ni rođeni brat ne bi dao. Jer, on je od one vrste utilitarnih tipova koji i ne umiju na drugi način razmišljati.

Dobro, Jambu, Beljaka i ostale nije teško razumjeti, ali kako razumjeti Zorana Milanovića? HSS mu neće donijeti ni jedan glas više. I sve je upakirano u egidu „narodne koalicije“, što neodoljivo podsjeća na „Demokratsku Republiku Koreju“.

Dakako, isto bi se pitanje moglo postaviti HDZ-u. Čemu koalicije s HSLS-om ili HSP-om, osim da se osiguraju zastupnička mjesta za Darinka Kosora i Ivana Tepeša?

I jedno pitanje za zakonodavce: nije li zaista krajnje vrijeme da se zabrane predizborne koalicije, koje omogućuju politički šverc malih stranaka, koje bez ikakva izbornog legitimiteta dolaze u poziciju suodlučivati o sudbini zemlje. Dobij pet posto, pa onda koaliraj!

Alijansa Bandić-Čačić

Još je jedna koalicija uspostavljena nekoliko mjeseci prije izbora. To je alijansa Milana Bandića i Radimira Čačića, a poput političke usidjelice namiguje im Jadranka Kosor, nastojeći gdje god stigne opanjkati stranku kojoj je neko vrijeme bila na čelu.

Je li doista moguće da u politici nema nikakvih načela ni obzira? Ova dvojica ljudi neuništivih ambicija, da je obraza, ne bi se nikada usudila tražiti povjerenje građana. Čačiću je ustanovljen „sukob interesa“, što je samo blagi izraz za zloupotrebu položaja, a još iz Jugoslavije vuče afere s neizvršenim, a naplaćenim poslovima.

Nad Bandićevom glavom nakon pritvorskih dana visi nekoliko teških optužnica. Ali to mu ništa ne smeta istaknuti svoju kandidaturu čak za premijersku fotelju. Povijesna je zasluga Mosta kao jedinstvene moralne pojave u politici, koji i Jambo i Čačić optužuju za klerikalizam(?!), što je jednog od takvih sklonio s javne scene.

Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content