SISAK: Misa zadušnica za pokojnog generala Đuru Brodarca

Sisak, (IKA) – Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 10. srpnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, o petoj godišnjici smrti, misu zadušnicu za pokojnog generala Đuru Brodarca. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača. 

Na početku homilije biskup je pozvao sve okupljene da u svoje molitve uključe pokojnog generala Brodarca „moleći mu od Boga vječni život i oproštenje grijeha, zahvalni što je on vodio obranu ovoga grada kad mu je bilo najteže te izvojevao zajedno s hrvatskim braniteljima slobodu naše Domovine te što je on poslije rata bio na čelu ove županije koja je većim dijelom u našoj Sisačkoj biskupiji”.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Luki koje poziva na Božje zapovijedi i u kojem Isus priča glasovitu prispodobu o milosrdnom Samaritancu biskup je rekao kako je iskazivati milosrđe onima koji trpe, imati oko, osjećaj, ruke, vrijeme, iskazati brigu i konkretno se zauzeti za čovjeka koji je u potrebi dužnost kršćana. „Dapače, upravo se tako, preko iskazane konkretne ljubavi prema bližnjemu pokazuje imamo li ljubavi prema Bogu. Jer lijepo na jednom mjestu kaže sveti Ivan apostol: ‘Rekne li tko: ljubim Boga, a mrzi brata svoga, lažac je. Jer tko ne ljubi brata svoga kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti. I ovu zapovijed imamo od njega: tko ljubi Boga, da ljubi i brata svoga.’ Ljubav je uvijek konkretna i zato je Isusovo izjednačavanje vjere s ljubavlju veoma važno. Naime, ne može se niti zvati vjernikom onaj koji uz Boga ne ljubi i čovjeka. A kako se pokazuje ta ljubav prema čovjeku? Na stotinu načina, dakako”, rekao je biskup te dodao kako kada govorimo o pokojnom generalu i županu Đuri Brodarcu, možemo vidjeti u njegovom životu i djelovanju veliku hrabrost i snažno zauzimanje za čovjeka, za hrvatske ljude koji su u agresiji i ratu koji je Hrvatskoj bio nametnut bili poput onog čovjeka u Isusovoj prispodobi o Samaritancu što je ‘upao među razbojnike, koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva”.

Biskup je rekao i kako je pokojnik vidio i sažalio se nad nevoljom svoga naroda. „Vidio je da su naši hrvatski ljudi bili napadnuti, da im je oduzeta imovina i da su bili protjerani iz svojih kuća, sela i gradova, te da su mnogi bili ubijeni, mnogi ranjeni a mnogi polumrtvi, poput ovog jadnika u Isusovoj priči. I što je učinio? Nije otišao kao hramski svećenik i levita u prispodobi, nego se smilovao i stavio na raspolaganje svome narodu ono što je imao, svoj život, svoje znanje, svoje umijeće i organizirao je obranu. Tako je stekao velik ugled, autoritet i poštovanje naroda. Kada su neki bježali, kad su se sklanjali daleko od opasnosti, on je ostao i dapače izložio svoj život da bi spasio Domovinu. To mu Domovina pamti i zato danas u sisačkoj katedrali sisački biskup prikazuje svetu Misu za njega i njegovu dušu. Političari koji nisu zastupali interes niti predstavljali svoju Domovinu prihvatili su lažne optužbe protiv njega i dali ga, nakon oslobođenja Domovine, kao zadnjeg kriminalca uhapsiti i optužiti za tzv. ratne zločine, a onda kad je umro, priredili su mu sprovod s najvišim državnim počastima. Koja ironija i koja prijetvornost! No, narod nisu političari koji se često mijenjaju kao kameleoni, narod osjeća tko se bori za njega i tko je vrijedan poštovanja i tko se žrtvovao za njegovo dobro. Zato ga naš narod poštuje i cijeni”, ustvrdio je sisački biskup.

Na kraju je biskup rekao kako promatrajući generalov život i svi mi imamo što naučiti. „Kada se molimo za spas njegove duše, tada i sami mislimo što nam je činiti, kako se i mi možemo žrtvovati za dobro svojih bližnjih koji su u potrebi, kao što je to on činio. Na žalost, umro je kao progonjen optuženik, bez poštovanja države koju je stvarao i za koju se žrtvovao. U tome je primjer i za sve nas jer na zemlji često ne smijemo očekivati nikakvu hvalu ni nagradu, jer ako ju ne očekujemo od ljudi, primit ćemo ju od Boga, kaže sam Gospodin”, zaključio je.

Misi je uz obitelj pokojnika prisustvovao i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general Josip Štimac, predsjednica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije i izaslanica župana Ivanka Roksandić, izaslanik HNS-a Zorislav Srebrić, te predstavnici braniteljskih udruga.

Prije mise biskup je na Gradskom groblju Viktorovac predvodio i molitvu na grobu pokojnika.

IKA

Odgovori

Skip to content