SPAŠAVANJE IZBORA: Nobilo u očaju odugovlači, ali bi presuda ipak trebala biti prije izbora

Nakon Nobilovog neuspješnog taktičkog poteza i traženja izuzeća sudaca, sud je u petak odredio nova ročišta te su zadržani i prije određeni termini pa završni govori počinju u utorak

Direktno.hr od insidera iz Muenchena doznaje da se sudski proces neće odvijati baš onako kako je to Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića zamislio, suđenje bi moglo biti gotovo prije izbora u Hrvatskoj.

U nastavku suđenja u Münchenu prošli u utorak odmah na početku uslijedio je prekid, točnije stanka. Viši državni odvjetnik Lienhard Weiss spremao se na poziv suca početi iznošenje završne riječi tužiteljstva, a Perkovićev odvjetnik Richard Beyer zatražio je stanku.

Josip Perković poželio se savjetovati sa svojim odvjetnicima o njihovu podnesku – spremili su zahtjev da Perković nakon 21 mjeseca šutnje govori pred sudom, u sudnici se očekivao takav zahtjev. Iako je bilo predviđeno da 4-5 sati naizmjenično govore tužitelj Weiss i njegov kolega sudac u pokrajinskom sudu Stefan Weiland, uslijedila je stanka, a zatim iznenađenje.

Branitelj Nobilo zatražio je poslije stanke izuzeće predsjedavajućeg Daustera i članova sudskog vijeća, gospođa Beckers i Illiny, sudaca Lutza i Arnolda.

To nije prošlo, jasno je bilo da je posrijedi odugovlačenje procesa, kako se ne bi s presudom ušlo u predizbornu kampanju u Hrvatskoj.

Njemački ugledni list Süddeutsche Zeitung objavio je tekst pod naslovom ‘Produžena ruka Jugoslavije’ u kojem su se raspisali o zločinima jugoslavenskih tajnih službi, ali i povezanosti istih s današnjim političkim strukturama. 

“Prema uvjerenju Saveznog državnog odvjetništva, obojica optuženih bivših obavještajaca Josip Perković i Zdravko Mustač stoje iza ubojstva protivnika jugoslavenskog režima Stjepana Đurekovića. Optuženi poriču krivicu. Prošlo je 25 godina otkad se je raspala višenacionalna socijalistička Jugoslavija. Hrvatska je tada postala neovisna. Ali kroz cijelo to vrijeme nije na vidjelo izašlo toliko podataka kao u protekle dvije godine o sustavu informanata i nasilja kojim je socijalistički režim sve do 1991. pokušavao spriječiti raspad države i separatističke nacionalističke snage. Disidenti su proganjani, čak i u inozemstvu. Naročito je Njemačka, u kojoj su hrvatski nacionalisti najradije tražili utočiste, bila u fokusu. Ubojstvo u Wohlfratshausenu je samo jedno u nizu, koje su njemački istražitelji izabrali kao pokazno”, stoji u tom tekstu.

“Upravo su hrvatski socijalisti bili ti koji bi najradije spriječili sudski proces u Muenchenu. Donošenjem zakona poznatog pod nazivom Lex Perković pokušali su 2013. spriječiti izručenje obojice optuženih Njemačkoj. Nasuprot tome, desno-konzervativna stranka HDZ vidjela je u tome procesu napokon priliku suočavanja s prošlošću. I njemačko Savezno državno odvjetništvo nije odustajalo sve dok u Hrvatskoj nisu prevladale snage koje su bile za izručenje. Očigledno je da za takvo suđenje u Hrvatskoj još uvijek ne postoje pretpostavke”, tvrdi autor teksta u Süddeutsche Zeitungu.

No, izgleda da neće tako ići

Nakon Nobilovog neuspješnog taktičkog poteza i traženja izuzeća sudaca, sud je u petak odredio nova ročišta te su zadržani i prije određeni termini pa završni govori počinju u utorak.

Kako neslužbeno doznaje direktno.hr, raspored ročišta je ovakav: uto, 26.07 u 10.00 sati (Savezni državni odvjetnik), čet, 28.07. u 13.30 (odvjetnici sutužiteljice), pet, 29.07. u 9.00 (Perkovićevi odvjetnici: Wagner, Beyer, Zur), pon, 01.08. u 10.00 (Nobilo, Mustačevi odvjetnici: Dopf, Scharr), uto, 02.08. u 10.00 (Perković, Mustač), sri, 03.08. u 9.00 (presuda)

Moguće je, kaže insider direktno.hr-a iz Muenchena, da će se stvari izmiješati ovisno o tome koliko dugo će tko govoriti.

“Čini se da bi, u slučaju da nekome padne napamet opstrukcija na način da krene pričati danima, ročišta mogla trajati do kada bude trebalo”, kažu izvori iz Njemačke bliski tom procesu, te dodaju da ipak postoje mehanizmi da se to odugovlačenje spriječi, donosi direktno.hr.

 

Odgovori

Skip to content