Srbija se prema Hrvatskoj ponaša kao prema republici u bivšoj Jugoslaviji!

U posljednje vrijeme ponovno su zaredali napadi na Hrvatsku iz Beograda. Ako se pozorno promotri i analizira način na koji se proziva hrvatsku državu i narod, može se zaključiti kako je riječ o pomno razrađenom planu velikosrpske vlade u Beogradu. Taj plan između ostaloga ima za cilj pozicionirati Srbiju kao ključnu državu u „regionu“. I koliko god se ovdašnji političari trudili objašnjavati kako regija ne postoji, i da je Hrvatska sada članica NATO i EU, postoji regionalni pristup koji zagovaraju vrlo utjecajne sile spram ovog dijela Europe. Pri takvom pristupu Srbija velikim dijelom uspijeva kompenzirati svoje objektivne nedostatke u odnosu na Hrvatsku. Jedan od bitnih razloga takvog stanja jest često spominjana geopolitika i odnosi Rusije i Zapada. Često se spominje kako EU i SAD ne žele Srbiju „prepustiti Rusiji“, pa stoga na određeni način popuštaju Srbiji, redovito na štetu Hrvatske. No baš sutra u službeni posjet Sloveniji dolazi ruski predsjednik Vladimir Putin. S obzirom da je Rusija sa Srbijom već uspostavila odlične bilateralne odnose, očito je na red došla Slovenija. Hrvatska se na taj način „premošćuje“, a ruska politika već ostvaruje značajan utjecaj na tzv. rubne države Unije, većim dijelom one iz Istočne Europe.

Valja napomenuti da s obzirom da se Hrvatska nalazi pod utjecajem SAD-a od velike bi koristi za našu geopolitičku poziciju bila pobjeda Donalda Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima. S obzirom da ovdašnje lijeve političke intelektualne elite podržavaju Hillary Clinton to bi već bio dovoljan razlog za potporu Trumpu, no potonji je najavio borbu za Ameriku protiv globalizma i rušenja nacionalnih državnih granica. Trump je izrekao još jednu bitnu rečenicu: „Amerika je ugrožena iznutra i izvana.“

Je li i Hrvatska ugrožena iznutra i izvana?

Slijedeći cilj Srbije je diskreditacija Hrvatske u međunarodnim krugovima, prozivkama za ustaštvo i nepoštovanje manjinskih prava Srba u Hrvatskoj.

Dobro se podsjetiti kako nakon prosvjeda Dačića prigodom obilježavanja obljetnice „Oluje“ niti jedna država EU nije poslala vojne postrojbe na vojni mimohod koji je tada bio organiziran. Niti zahtjeve Hrvatske prema članicama EU o jasnom ukidanju univerzalne jurisdikcije prije otvaranja poglavlja 23, kojom Srbija sebi daje za pravo suditi hrvatskim braniteljima niti jedna članica EU nije bezrezervno poduprla. Stoga je prije otvaranja poglavlja 23 u mjerila za zatvaranje poglavlja unesena neodređena formulacija koja se može tumačiti na različite načine.

Srbija je 5. kolovoza proglasila Danom sjećanja na stradanje i progon Srba šireći propagandu o „potjeranih 250 000 Srba“, kako je tada izjavio četnički vojvoda i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Toga dana prošle godine u Rijeci nije bilo ikakve službene proslave „Oluje“, ali se u HNK Ivana pl. Zajca u vrijeme održavanja kninske proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, održavao performans “Drugi rat” u režiji Olivera Frljića, koji je u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem, udrugom “Documenta”, i Antiratnom kampanjom praktično obilježio Dan sjećanja na stradanje i progon Srba. I zastava RH na kazalištu „slučajno“ je bila spuštena na pola koplja, što se nastojalo objasniti utjecajem vjetra.

Svakodnevnim prozivkama Hrvatske zbog takozvane fašizacije društva u kojemu sudjeluju ovdašnje antifašističke i ine udruge tzv. NGO, dva bivša predsjednika, Mesić i Josipović, te stranke s lijevog političkog spektra, pridružili su se i čelnici Srbije koji se prema Hrvatskoj sve više ponašaju kao spram republike bivše Jugoslavije, dok iz Zagreba sukladno običaju iz tih vremena nema odlučnog i jasnog odgovora.

Tako se u Hrvatskoj obilježava 27.7. jugoslavenski Dan ustanka, za koji je utvrđeno da je bio pokolj hrvatskih civila ovaj put uobličen u Dan ustanka naroda Like, u organizaciji SNV-a i SABA-a. Naprosto je nevjerojatno da jedna nacionalna manjina u suverenoj državi organizira „svoj Dan ustanka“, ignorirajući službeni nadnevak obilježavanja tog događanja. Za ljude koji su tamo prosvjedovali stigla je poruka iz Beograda tamošnjeg MVP Ivice Dačića; ‘Povampireni ustaše u Srbu su nasljednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića’

Nevjerojatno je da u školama u Podunavlju srpska djeca idu u odvojene razrede od hrvatske djece. Glasilo SNV „Novosti“ financirano državnim novcem sotonizira istu tu državu, a MiIorad Pupovac polako se pretvara u sekretara SR Hrvatske, koji propisuje što je ovdje dopušteno, a što ne, uz obilnu pomoć srbijanske diplomacije.

Istovremeno, iz Beograda kao i prije devedesete stižu svakodnevne prijetnje i blaćenja. Tako Dačić, nakon što je poslao priopćenje o odluci suda o rehabilitaciji blaženog Alojzija Stepinca, koju poistovjećuje s rehabilitacijom NDH, danas već obznanjuje svoje mišljenje o ponavljanju postupka Branimiru Glavašu!

“Lov na Srbe je otvoren! Hrvatska rehabilitira zločince iz prošlog rata”, kaže Dačić i nastavlja; “ovo pokazuje jasnu politiku Hrvatske koja rehabilitira ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz posljednjeg rata”. “Poruka ove sramne odluke je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima“, kaže Dačić.

Nevjerojatno do koje razine službena srbijanska politika svakodnevno, agresivnim, nimalo diplomatskim rječnikom komunicira sa službenim Zagrebom, ali i običnim Hrvatima koji to svakodnevno slušaju u medijima.

Uostalom sve je sadržano u Programu SDSS-a, 1997. – 2016.; “Srpski nacionalni pokret u Hrvatskoj, u vrijeme demokratizacije i raspada zajedničke države, predvođen je narodnim tribunom i prvakom Srpske demokratske stranke Jovanom Raškovićem koji je imao dva cilja: zaštititi globalne srpske nacionalne interese i osigurati građansku i nacionalnu ravnopravnost Srba u Hrvatskoj”.

Drugim riječima, osim borbe za globalne srpske nacionalne interese, srpska manjina ima za cilj postati konstitutivni narod u Hrvatskoj, kao što je to bila za vrijeme SR Hrvatske.

Autor: Željko Sakić/narod.hr

Odgovori

Skip to content