SVOJ SVOME: Evo što o Srbiji misli nova britanska premijerka

Zemlje koje sada pregovaraju s EU uključuju Albaniju, Srbiju i Tursku – to su zemlje sa siromašnim stanovništvom, ozbiljnim problemima s organiziranim kriminalom, korupcijom, ponekad i terorizmom

Kako je direktno.hr, jedan od rijetkih medija već izvijestio, Theresa May u travnju ove godine, tada kao visoka dužnosnica Konzervativne stranke govoreći o daljnjem proširenju EU, dakle prije Brexita dok su svi mislili da do njega neće doći, ustvrdila je da je vrijeme da se preispitaju “tradicionalna uvjerenja o odnosima Britanije i Europske unije”, što podrazumijeva i razmatranje britanskog interesa u daljnjem proširenju EU.

Govoreći tada o izboru koji se nalazi pred Britancima, referendumu o članstvu u EU i odmjeravanju argumenata “za” i “protiv” kada se bude odlučivalo o tzv. “brexitu”, Theresa May je rekla da Britanija mora odlučiti kako će sudjelovati u procesu odlučivanja u Bruxellesu.

“Hoćemo li zaustaviti kretanje EU u pogrešnom smjeru tako što ćemo vikati s ruba terena ili ćemo preuzeti vodstvo i predstaviti plan prema kome bi Europa krenula pravim putem? Mislimo li zaista da je u našem interesu da podržavamo automatsko i bezuvjetno proširenje EU? Zemlje koje sada pregovaraju s EU uključuju Albaniju, Srbiju i Tursku – to su zemlje sa siromašnim stanovništvom, ozbiljnim problemima s organiziranim kriminalom, korupcijom, ponekad i terorizmom. Moramo se zapitati, je li ispravna odluka da EU nastavi sa širenjem i dodjeljivanjem svih prava novim članicama?”, upitala je ona u svom govoru.

Britanska ministrica je postavila i pitanje je li vrijeme da se razmišlja o kopnenoj granici s Iranom, Irakom i Sirijom.

“Ako smo se usuglasili da je došao kraj za princip što bliže zajednice, vrijeme je da postavimo pitanje šireg proširenja”, navela je ona.

Britanski politički analitičar i stručnjak za Balkan James Ker-Lindsay rekao je na Twitteru da je ovaj dio govora britanske ministrice”velika vijest” i da Theresa May najavljuje da bi Britanci mogli blokirati ulazak Turske i balkanskih zemalja u EU.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content