10. kolovoza 1991. ubijen Gordan Lederer

Na današnji dan 10. kolovoza 1991. ustrijeljen je snajperskim metkom filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila i novinara ubijenih u Domovinskom ratu.

Taj zločin dogodio se na brdu Čukuru pored Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer snimao „Tigrove“ u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Gordan Lederer snimio je možda najpoznatiji ratni uradak u Domovinskom ratu pod nazivom „Banijska ratna praskozorja“. Snimljen je na rijeci Uni u tada ratom i užasom zahvaćenoj Banovini.

Na Ledererovim snimkama uhvaćeni su emocijama nabijeni trenutci „razgovora šutnjom“ pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“ prilikom izviđanja. Jedna od gardista na snimkama, u plavoj beretki, je i današnji ministar obrane Tomo Medved.

Hvatajući kamerom izraze lica mladih vojnika bačenih u „paukovu ratnu mrežu“, gdje nikada nisu željeli biti, „Banijska ratna praskozorja“ postaje jedan od klasika Domovinskog rata. Ljepotu bratskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića ideji slobode na poseban način dočarava glazba grupe Dire Straits „Brother in Arms“.

Ubojstvo Lederera i sramna uloga generala JNA Rašete

Njegovo ubojstvo snajperom na današnji dan nije bilo slučajno. Informativni program RTS-a objavio je sljedećeg dana intervju sa snajperistom koji je pucao. Taj je ubojica prepoznat kao Milan Zorić iz Siska. Protiv njega su podignute dvije optužnice, no do današnjeg dana nije kažnjen za počinjeno djelo.

Gordan Lederer, koji je slikom prenosio istinu u svijet o agresiji jugoarmije, iskrvario je na putu do Zagreba u vozilu Hitne pomoći.

Njegova agonija trajala je od ranog poslijepodneva. Preminuo je u noći. Da je general JNA Rašeta odobrio toliko traženi helikopter, Lederer bi brže stigao do bolnice u Zagrebu i vjerojatno ne bi iskrvario. Bilo je to vrijeme kada se JNA postavljala kao „tampon zona i pomiritelj“.

Uskoro je slijedio opći zajednički napad JNA, „antifašističkijh teritorijalaca“ sastavljenih od lokalnih Srba (njihove jedinice nosila su partizanska imena), četnika i svih paravojnih postrojbi na Hrvatsku.

U spomen Gordanu Ledereru i hrabrim braniteljima Banovine 1991.

Banijska ratna praskozorja

https://youtu.be/ofg8UuF7bf4
Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content