Biskup Križić: Zlo ne trpi dobrotu i zato nedužni stradavaju

Proslava blagdana zaštitnika župe Sv. Stjepana Prvomučenika u Kompolju, u puku od davnina zvana “letnja Stipanja”, koja se po novoj tradiciji slavi u subotu nakon Velike Gospe, održana je 20. kolovoza.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, a suslavitelji su bili mons. Tomislav Šporčić, otočki župnik i dekan te generalni vikar, mons. Milan Šimunović, umirovljeni profesor i rođeni Kompoljčanin, župnik susjedne Švice Mile Rajković, župnik Kutereva i Krasna te čuvar svetišta Gospe Krasnarske Mario Vazgeč, biskupov tajnik i gospićki župni vikar Mišel Grgurić, umirovljeni svećenik i duhovnik za slijepe don Jure Ladišić te domaćin don Anđelko Kaćunko, a ministrantsku službu vodio je sjemeništarac Kristijan Pajdaković.

U uvodnom pozdravu biskupu župnik don Anđelko izrazio je radost zbog prvoga biskupova dolaska u Kompolje te iznio želju župne zajednice da na dan “letnje Stipanje” biskup bude s njima i sljedeće godine, kada se planira slavlje o 210. obljetnici osnutka župe, dekretom samoga cara 11. kolovoza 1807.

U propovijedi biskup je najprije istaknuo kako je sv. Stjepan mučenički stradao kamenovanjem, a potom je protumačio i zašto se to dogodilo te koje značenje i koju poruku to hrabro svjedočenje vjernosti Isusu Kristu ima za nas danas. Stjepan je stradao zato što je, kako je zapisano, “pun milosti i snage činio velika čudesa i znamenja u narodu”. Dakle, nije nastupao kao mađioničar, nego je narodu činio dobro. No, problem je bio u tome što je to činio uime Kristovo. A neki upravo to nisu mogli podnijeti, rekao je biskup. I danas su kršćani u svijetu najprogonjeniji i stradavaju zbog vjernosti Isusu Kristu. Ali ne treba se tome čuditi, jer i Isus je ubijen premda je “prošao zemljom čineći dobro”.

Čudna je tajna zla odnosno “otajstvo bezakonja”. Zlo ne trpi dobrotu i zato nedužni stradavaju, primijetio je biskup. Bog se pak poistovjećuje s patnikom. Ponekad čovjek u patnji pomisli da ga je Bog ostavio, ali Stjepan vidi Isusa – a to znači da On je živ. To je pak poruka svakom patniku: Nisi sam! Bog nije poštedio ni Stjepana, ni svoga Sina patnje, ali ona je rodila plod – novi život, istaknuo je biskup Križić. Dodao je kako Stjepan moli i u molitvi vidi otvoreno nebo i nama je to poruka da će na našu molitvu sigurno doći odgovor.

Stjepan na još jedan način slijedi Isusov primjer – umire moleći za svoje ubojice i oprašta im. Tu se pokazuje ljudska veličina. Čovjek je velik kada oprašta. Bez praštanja i obitelj i cijela zemlja postaje pakao. Praštanje je uvjet da se može biti pravi Kristov učenik, ali i uvjet da naša molitva bude uslišana, istaknuo je biskup. Prvi korak u praštanju i traženju oproštenja uvijek čini onaj tko ima više Božjega duha, stoga Isus od nas traži da mi učinimo prvi korak, jer bez toga nema izmirenja.

Osim toga, opraštanje je također rasterećenje duše i opraštanje uvećava ljubav – i u obitelji, i među supružnicima, i u svakoj zajednici, poručio je biskup Križić, zaključujući pozivom: “Molimo stoga sv. Stjepana neka nam kod Gospodina isprosi milost da budemo takvi kao on – naš uzor u svjedočenju vjere – da uvijek možemo svima oprostiti te i za neprijatelje svoje moliti, pa da nam to donese blagoslov kojim ćemo obogaćivati jedni druge”.

Na kraju misnoga slavlja biskupu je uime kompoljske župne zajednice pozdrav uputio najprije župni zbor, pod ravnanjem orguljašice prof. Renate Krajina, uglazbljenim biskupovim geslom – pjesmom “Bog sam dostaje”, koju je upravo kompoljski župnik napisao za prigodu biskupova ređenja u Gospiću. Potom je biskupu pozdrav izrekla Katarina Kranjčević, a prigodni dar – biskupov grb na granitu i buket cvijeća – predali su mu Tomica Marincel i Anamarija Nikšić.

U završnoj riječi prije biskupova blagoslova župnik don Anđelko još je jednom pozdravio sve okupljene vjernike, hodočasnike i goste, istaknuvši župana ličko-senjskog Milana Kolića, dožupanicu Ivanu Tomaš, gradonačelnika i dogradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca i Nenada Jankovića i zagrebačku dogradonačelnicu Vesnu Kusin te je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju “Stipanje”.

Završnoj proslavi kompoljske “letnje Stipanje” predhodio je trodnevni duhovni program. U srijedu 17. kolovoza u crkvi je održan susret Molitvenih zajednica iz Otočkoga dekanata. Misu je predvodio kancelar Gospićko-senjske biskupije vlč. mr. Marinko Miličević. Četvrtak 18. kolovoza bio je u znaku susreta pjevačkih zborova iz Dekanata. Misu u 19 sati predvodio je župnik Udbine i čuvar svetišta vlč. Josip Šimatović, a potom je održan nastup šest pjevačkih zborova.

Posljednjeg dana priprave, u petak 19. kolovoza, na Kalvariji je u 18 sati održana pobožnost Križnoga puta s nakanom za duhovna zvanja, a potom u crkvi misa koju je predvodio mons. Šimunović.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content