Branitelji i Tornado kod Zadra prekinuli koncert čovjeka koji veliča tzv. ‘Srpsku Krajinu’

U ponedjeljak navečer u selu Morpolača u općini Stankovci 300 branitelja iz više hrvatskih gradova te pripadnici navijačke skupine Tornado krenuli su prema mjestu s većinskim srpskim stanovništvom kako bi mirnim prosvjedom spriječili – “četnički dernek”. Prema njihovim saznanjima na proslavi sv. Vasilija trebao je nastupiti Mile Delija Krajišnik, pjevač poznat po simpatiziranju tzv. ‘Republike Srpske Krajine’ te svojatanju dalmatinskog zaleđa. Koncert je prekinut, ali nije bilo većih problema.

Do intervencije policije došlo je nakon što su pripadnici Tornada ušli na pozornicu i oduzeli mikrofone pjevačima i prekinuli koncert. Ratni veterani nisu bili umiješani u incident kako su naveli neki mediji.

Organizator je potom iz sigurnosnih razloga prekinuo koncert kako ne bi došlo do većih incidenata jer se cijeli događaj odvijao na području koje je bilo teško kontrolirati od strane policije.

Iz Zadarske policije objavljeno je kako je cijeli događaj bio pod kontrolom i da posjetitelji niti u jednom trenutku nisu bili ugroženi.

Čelnici srpskih udruga u Hrvatskoj najavljuju vrlo oštre poteze. Podršku su dobili i od Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća. Željko Bajalica, čelnik Srpskog odbora solidarnosti, nakon prosvjeda kaže kako Srbi u Hrvatskoj neće odustati dok se organizatori prosvjeda ne kazne zbog “prijetnji Srbima u Hrvatskoj”, te će o događaju u Morpolači izvijestiti sve državne organe, prije svega Vladu, piše Zadarski list.

Predsjednik UHDDR-a Benkovac, Nedjeljko Genda, čija je udruga organizator ovog prosvjeda pak kazao je za taj list kako je do ovakve reakcije branitelja došlo jer “netko Srbima konačno mora reći da hrvatske zakone moraju poštivati jednako kao što ih moraju poštivati i branitelji”.

Alen Tomašević, organizator koncerta u Morpolači kaže kako sporni Mile Delija niti je nastupio, niti je došao, niti je bio pozvan da održi koncert u Morpolači. Došla je pjevačica Gabrijela Pejčev s bendom i nakon jedne ili dvije pjesme, zbog sigurnosnih razloga, koncert je prekinut, pojasnio je.

Koncert za feštu sv. Vasilija, uspostavljenu prošle godine s ciljem izgradnje crkve kod mjesnog groblja, bio je prijavljen policiji, kao i mirni prosvjed branitelja koji su došli u Moroplaču.

Iz Tornada su za Poskok.hr potvrdili da su došli spriječiti održavanje koncerta četničkog pjevača Mile Delije Krajišnika. “On je jedan od onih koji otvoreno zagovaraju tzv. Srpsku Krajinu, samim time vrijeđa sve žrtve rata, ne samo Zadra nego cijele Hrvatske. Ako državne institucije već ne žele zabraniti otvoreno podržavanje agresije na Hrvatsku i pretendiranje na njezine teritorije onda ćemo mi u svakoj sljedećoj situaciji isto postupiti”, kazali su.

Uoči samog koncerta iz Tornada Zadar preko Facebooka su pozvali sve svoje članove i pripadnike, te “domoljube i sve one koji za hrvatsku domovinu dišu na mirni prosvjed u Morpolači”.

“Želimo reći ne veličanju velikosrpstva i organizaciji zabavnih manifestacija na kojima se veliča mržnja prema našoj domovini i na kojoj nastupa, tzv. pjevač Mile Delija koji inače ima zabranu nastupanja u Republici Hrvatskoj. Ovim prosvjedom pokušavamo potaknuti institucije države da počnu štiti interese Republike Hrvatske i da pokažu poštovanje prema svim stradalima u Domovinskom ratu i njihovim obiteljima”.

Inače, malo istražujući saznali smo kako Mile Delija Krajišnik nastupa po Hrvatskoj, po zadarskom zaleđu svako malo. Tako je 27. srpnja nastupio u Velikoj Popini kod Gračaca, 23. srpnja u Žegaru pored Obrovca…

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content