DON ANĐELKO KAĆUNKO: ‘Pročitana’ poruka HBK za izbore

Ako nisu već sada – a pročitali su ono što su navodno napisali i podpisali (u što ja ipak ne mogu vjerovati!) – onda će “naši biskupi” biti gorko razočarani nakon “hrvatskoga 11. rujna”. Naravno, drukčije nego su bili šokirani Amerikanci “i njihovi prijatelji” poslije famoznoga “rušenja Blizanaca”, koje se toga dana dogodilo 2001. u New Yorku.

Jer toga istoga dana 2016. u Hrvatskoj, po planu istih tajnih moćnika koji su smislili “šok za Ameriku i svijet”, mogli bi biti “uzdignuti” mali politički “blizanci”, koji su trenutno jako zauzeti u tzv. predizbornoj kampanji. A isto će biti ako bude “srušen” samo jedan – “lijevi neboder” (ovisno o tome odakle se gleda). Ali u našem je slučajnu bitno što se u tu kampanju na uobičajen način odnosno kao i dosadašnjih godina uključila HBK. Zapravo – Tiskovni ured HBK.

Najme kaj… Taj tzv. (za današnje pojmove po nazivu “srednjovjekovni”) TISKOVNI ured HBK ipak je iskoristio elektroničke mogućnosti pa je 25. kolovoza objavio na internetskoj stranici Hrvatske biskupske konferencije prilog pod naslovom “Poruka hrvatskih biskupa za parlamentarne izbore 2016.” – http://www.hbk.hr/?type=vijest&ID=606 – a ja sam je skinuo sa stranice Informativne katoličke agencije (“Zagreb, (IKA) – Hrvatski biskupi uputili su poruku za parlamentarne izbore 2016. Poruku, koju je objavio Tiskovni ured HBK, prenosimo u cijelosti…”).

Dakako, tu Poruku neću prenositi jer je, vjerujem, već pročitana (i “pročitana”), kao što je i u liberalnim medijima “debelo” izkomentirana (u NL čak “zastrašujuće” precizno – http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Meduzemlje-Tihomira-Ponosa/Biskupi-su-priznali-da-je-Crkva-nevazna – s užasno zlobnim zaključkom, koji, nažalost, nije bez liberalno-antikatoličkog “smisla”: “Vjerojatno niti jedna biskupska konferencija u povijesti nije imala tako loše mišljenje o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj kao što ima današnja Hrvatska biskupska konferencija.”).

A za sve to, po mojem dubokom uvjerenju, odgovornost snosi famozni Tiskovni ured HBK, koji je – očito je po stilu – Poruku sročio, potom mejlao biskupima koji su je “preletjeli” (imajući povjerenja u autora, na temelju predhodnih iskustava!) i, vjerojatno, nitko od “podpisanih” (tj. “naših biskupa” kojima je Poruka pripisana) nije ni slova dodao… i tako je ona osvanula u javnosti… A da je to golem promašaj – sada je teško bilo koga od njih uvjeriti…! Ali je, među ostalim, pokazatelj da autor/i Poruke (ako već nema/ju vrjemena ili smisla za čitanje politološke literature!) nije/nisu uopće pratio/pratili npr. niti ono što je kolega Ivan Miklenić pisao već tjednima (ako ne i mjesecima) u komentarima Glasa Koncila, uporno objašnjavajući kako se tzv. hrvatski političari uopće ne brinu za opće dobro nego samo za vlastitu korist i interese raznih centara moći…!

A bilo je toliko puta iz napisanoga očito i to da ONI to doista i NE MOGU, jer su obični sluge tajnih nalogodavaca… itd. itsl. (A onome što sam ja mnogo puta pisao, argumentirano potičući na BOJKOT izborne farse, auktor najnovije “HBK-poruke” sigurno se rugao. Ali i njemu će se vrlo brzo narugati stvarnost, a meni će dati za pravo!) Svakako, barem nakon toga taj Netko u tome Tiskovnom uredu HBK morao bi snositi odgovornost za posljedice podvale (koju je učinio možda čak i u dobroj namjeri…?). Ili se makar sramiti nad tim činom, kao što je meni užasno neugodno i bolno sam žalostan što sadržaj poruke nije na razini visokih i “u nebo vapijućih” zahtjeva hrvatske stvarnosti “u ovome strašnom času” europske i globalne galopirajuće apokaliptike!

U ovom ću postu, dakle, učiniti samo kratak osvrt na osam ‘fenomena’ iz prve točke Poruke Tiskovnog ureda HBK, koji će biti kao OSAM POLITIČKIH ‘BLAŽENSTAVA’ odnosno predizborni Govor na gori političkog “blaženog neznanja” (koji, srećom, neće, mnoge dovesti u zabludu, jer NE čitaju, ali pred javnošću ostavlja lošu sliku o uglednoj Ustanovi, a blamažu pred poviješću).

1. U Poruci (autori) najprije ističu da žele “još jedanput PODSJETITI…” one kojima Poruku upućuju… Zašto? Jer su, valjda, svjesni kako su primatelji Poruke zaboravljivi? Ili možda, kako ja stalno ističem a drugi se ne usude, da su trostruko nepismeni – vjerski, POLITIČKI, medijski! Dakle, narodu (ako mu se želi dobro!) ne treba ‘tepati’, nego mu valja reći ISTINU, koliko god bila bolna!

2. A primatelji Poruke su “članovi Božjega naroda”! To je pak promašena frazeologija – lijepi točan izraz na krivom mjestu u pogrješno vrijeme!

3. Sadržaj pak podsjećanja je što su “izbori zastupnika za Hrvatski sabor”… Dakle, pobožni puk koji će uskoro na tzv. birališta (!) totalno je bio ZABORAVIO i ono čime mu svi mediji svakodnevno peru mozak i ono što su mu duhovni otci “poručili” uoči predhodnih tzv. izbora…?! Jer naš narod sporo pamti a brzo zaboravlja!? Ili je razlog toga podsjećanja nešto drugo?

4. A ti tzv. “izbori zastupnika…”, kaže se u Poruci, jesu “VAŽAN DOGAĐAJ koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost”. Prvo, u Poruci je očita teška zabluda o načinu – vjerojatno se misli na to – donošenja ZAKONA koji mogu utjecati na navedenih pet “stvarnosti”, jer zakoni se donose po DIKTATU “centrale” (u Bris-selu) na koju su preneseni “stupovi suvereniteta”, a predhodno se sve uskladi u tzv. klubovima zastupnika. Drugo, u Poruci se NE podsjeća članove Božjega naroda na jednu VAŽNU činjenicu: da će oni za 140 članova ‘narodnog bezboštva’ mjesečno morati izdvajati oko 15.000 kuna, a da ti tzv. zastupnici uopće neće morati ništa raditi!

5. Nakon toga slijedi podsjećanje VJERNIKA da je tzv. izlazak na tzv. izbore “prEUzimanje odgovornosti za nosive vrijednosti, općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije”. Iz Poruke je, međutim, ispalo podsjećanje KAKO je tekao razvoj tih navedenih stvarnosti nakon posljednjih nekoliko tzv. izbora u posljednjih barem 20 godina, tijekom kojih je NAROD došao na rub demografske provalije! Zato mi nikako nije jasno zašto bi taj čin (ubacivanja bezkoristnog listića u tzv. izbornu kutiju) za bilo koga od članova Božjega naroda bio ne samo građanska dužnost “nego i izražaj kršćanske odgovornosti i istinskoga domoljublja”. To više što čak i dobro upućeni novinari ZNAJU da je to obična namještaljka, jer je već unaprijed odlučen “pobjednik” tzv. izborne utrke. Jer, čista je logika, ZAŠTO bi organizatori tzv. izbora dopustili NARODU da odlučuje o nečemu što je NJIMA veoma važno! I kako se moje domoljublje može pokazati, slikovito rečeno, stajanjem na tribinama i navijanjem za voljeni klub u namještenoj utakmici (u kojoj sudci mogu rezultat režirati u posljednjoj minuti!).

6. Spominjanje biblijskog iskustva (u političkim trikovima na početku 21. stoljeća) – u okolnostima “vučjega čopora”, kada (čak i na razini “domaćega bunjišta” a kamoli na međunarodnoj pozornici) “multilateralni” politički i diplomatski odnosi više nalikuju septičkoj jami nego uljudnom debatnom klubu – podpuno je naivno i deplasirano. Jer, za usporedbu, mudri, pošteni i nesebični npr. nogometaši nikako ne smiju igrati rukom, nego točno po unaprijed određenim pravilima nogometne igre! A tako je i u POLITICI. Tko to ne zna – odgovoran je za neznanje, ako njime ‘poučava’ druge!

7. Ponovno PODSJEĆANJE primatelja Poruke da upoznaju tzv. izborne programe doista je smiješno – je “članovi Božjega naroda” NE ČITAJU, nego uglavnom gledaju televiziju, koja je primarno ZABAVNI medij, kao i svi ostali. Tako će i ovaj put, kao i svaki put do ovoga puta, tzv. izborni programi (koji su, uostalom, tako sročeni da ih puku ništa ne ‘govore’ osim što stvaraju privid veličine i ozbiljnosti!) primateljima HBK-poruke ostati nepoznati.

8. A u tim tzv. programima osobito su u Poruci istaknuti GOSPODARSKI programi, koji bi navodno trebali “stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta…” itd. Znamo li da POLITIČARI ništa ne proizvode (osim gomile riječi) i da ne stvaraju novu vrijednost, da nemaju tvornice, ni koncerne… odnosno da su podpuno u službi KAPITALA, tj. moćnih KORPORACIJA… iluzorno je od njih očekivati otvaranje novih radnih mjesta… (U prošlom postu sam prenio izjavu jednoga hrvatskog gospodarstvenika koji govori o značenju i ulozi VLASNIKA TRŽIŠTA… pa predlažem, radi većeg razumijevanja besmislenosti te točke u Poruci, da taj navod pročitate još jednom!).

Već sam premašio planirani okvir pa idem na kratak ZAKLJUČAK. Dakle, dok Crotitanik ubrzano tone, Tiskovni ured naše BK – a da mu uopće ne padne na pamet koliko bi bilo koristno “članove Božjega naroda” podsjetiti da je ABORTUS UBOJSTVO! – daje narodu poticaje doslovce na razini kćeri pokojnog estradnog velikog ljubitelja droge Dine Dvornika (v. Ella Dvornik – kolumna u nedjeljnom JL). Paradoksalno je – ovo moram reći pa makar više nikada ne progovorio! – da možda nikada u povijesti nije hrvatskom narodu kao sada pristajala jedna srbijanska narodna izreka: KUĆA GORI, A BABA SE ČEŠLJA!

N(pn)B: Dakle, moja predizborna poruka glasi: BOJKOTIRAJMO IZBORNU FARSU!
A moj “predizborni program” za sve članove Božjega naroda i one kojima je stalo do Hrvatske domovine i do Hrvatskoga naroda glasi: MOLI – RADI – RODI!

Na spomendan Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja, 29.8.2016.

DON ANĐELKO KAĆUNKO

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content