Dubrovački biskup u župi Mlini krstio šesto dijete i prvorođenca

U župnoj crkvi sv. Ilara u Mlinima u Župi dubrovačkoj dubrovački biskup mons. Mate Uzinić krstio je u nedjelju, 7. kolovoza šesto dijete u obitelji Marije i Luka Miloslavića kojemu su roditelji dali ime Ivan Pavao. Uz krštenje šestog djeteta ove obitelji biskup je sakrament Krštenja podijelio i Davidu Ćosoviću, prvom dijetu u obitelji Suzane i Dejana Ćosovića.

Biskup je u propovijedi više govorio o značenju Isusove rečenice da sve treba rasprodati i dati siromasima kao i o značenju vjere u kontekstu događaja krštenja koja je dijelio u župi.

„Isus želi osobito dati određene smjernice onima koji su njegovi kako bi oni mogli živjeti prave vrijednosti. Evanđeoski ulomak započinje riječima: ‘Ne bojte se stado malo…’“, napomenuo je biskup. Tumačeći značenje toga da sve treba rasprodati i dati siromasima kazao je kako Isus ne misli na one usputne siromahe koje susrećemo, poput siromaha kojeg je Samarijanac susreo na putu prema Jerihonu. Naglasio je kako to znači „ sebe i svoj život ondje gdje nas Bog šalje i na način na koji nas on šalje staviti potpuno na raspolaganje drugima, ne zadržavati ništa za sebe nego se staviti u službu drugih“, te dodao kako to upravo čini obitelj Miloslavić koja se otvorila životu i stavila u službu članova obitelji.

Spomenuo je i materijalna bogatstva koja čovjek stječe u životu, ali koja mogu biti tek sredstvo, a ne cilj. „Ne može se težiti imati bolji životni standard nauštrb toga da se osoba daje sebe drugima, da se troši za dobrobit drugih. Sve ono što je usmjereno prema nama i što koristi nama samima, a nije davanje sebe drugima je zapravo nepošteno bogatstvo, bogaćenje ovdje na zemlji, a ne stvaranje bogatstva ondje gdje ga ni moljac ni hrđa ni kradljivac ne mogu uništiti“, objasnio je biskup.

„Evanđelje nas poziva da promijenimo mentalitet, da ne dopustimo ovom potrošačkom društvu da nas zarobi svojom logikom nego da plovimo protiv struje i budemo drugačiji. Prava vrijednost, pravo ulaganje nije ulaganje u materiju nego je to ulaganje u ljude, a obitelj Miloslavić to čini.“ Propovjednik je poručio i kako smo svi mi pozvani biti im podrška i oduprijeti se onom mentalitetu koji ponekad s podrugljivošću gleda obitelji s više djece, umjesto da shvati gdje je prava vrijednost i veličina.

Biskup je također govorio o značenju vjere, koju roditelji po sakramentu Krštenja traže od Crkve za svoju djecu, što se i u obredu spominje. Podsjetio je na Abrahamovu vjeru, ali i vjeru obitelji koje danas krste svoju djecu, vjeru koja ih je otvorila životu. Vjera je dar, podsjetio je biskup, koja obvezuje one koji je imaju, pa se zato treba pitati kako svatko od nas može više učiniti za Crkvu i društvo u kojem živimo.

Čestitajući obiteljima koje su taj dan krstile svoju djecu, biskup je dotaknuo i aktualno pitanje nataliteta s obzirom na činjenicu da se rađa sve manje djece. „Prava istina je da gdje ima djece ondje je i bogatstvo“, istaknuo je biskup, te izrazio nadu i da će država svojim zakonima znati podržati obitelji s više djece u godinama dok djeca odrastaju jer je to dugoročno bogatstvo i za narod i za Crkvi, i za svijet i za čovječanstvo. Potaknuo je sve da budu zagovornici kulture života, a ne pristalice kulture smrti.

Uz Ivana Pavla roditelji Marija i Luko Miloslavić imaju još petero djece: Andriju (2006.), Luciju (2008.), Antuna (2010.), Stjepana (2012.) i Terezu (2014.). Kumovi Ivanu Pavlu bili su Andro i Slavica Rudenjak, a Davidu Sandro Joković.

Na misi je pjevao zbor molitvene zajednice „Effatha“. Nakon mise roditelji, kumovi i djeca napravili su zajedničku fotografiju s dubrovačkim biskupom, župnikom župe sv. Ilara Mlini don Bernardom Plešeom i voditeljem molitvene zajednice Effatha don Marinom Lučićem.

MISIJA / NIKŠA SENTIĆ

Odgovori

Skip to content