Gospi Sinjskoj u gradu alkara pohodi više od sto tisuća vjernika

Poslije svečanoga misnog slavlja za mlade hodočasnike s područja Splitsko-makarske nadbiskupije koja je slavljena u 6 sati u samostanskom dvorištu, mise u crkvi Gospe Sinjske u nedjelju su se slavile u 8, 9, 10, 11.30, 14, 15 i 16 sati.

U 8 sati slavljena je tradicionalna sveta misa na Starom Gradu. Poslije skraćene procesije s Gospinom slikom u nedjelju s početkom u 18 sati na privremenom oltaru na Trgu dr. Franje Tuđmana tradicionalno su pjevane pohvale Gospi Sinjskoj i slavljena svečana sveta misa koju je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Središnje slavlje u sinjskom svetištu ovoga ponedjeljka, na dan blagdana Velike Gospe, počet će svetom misom zornicom u 4 sata koju će predvoditi fra Perica Maslać, župnik župe Gospe Sinjske. U crkvi će se mise održavati još u 5, 6, 7 i 8 sati, a u 8 sati slavit će se i misa na Gradu. Glavna svečanost počet će u 9.30 sati. Franjevci će s oltara skinuti sliku Gospe Sinjske i ponijeti je u tradicionalnu veliku procesiju ulicama Sinja koju će, zajedno sa svečanom svetom misom na Trgu dr. Franje Tuđmana predvoditi nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Procjenjuje se da će samo ovoga ponedjeljka u proslavi blagdana Velike Gospe i sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske sudjelovati više od sto tisuća vjernika.

U poslijepodnevnim satima ovoga ponedjeljka u crkvi Gospe Sinjske slavit će se svete mise s početkom u 14, 15 i 16 sati. S početkom u 18 sati, poslije male procesije, na Trgu dr. Franje Tuđmana svečanu svetu misu predvodit će fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U klaustru Franjevačkog samostana ispovijedanje počinje u tri sata i trajat će sve do 22 sata, pričešćivat će se na svakoj misi, a crkva koja je otvorena u nedjelju u 5 sati neće se zatvarati do 21 sat u ponedjeljak.

U Sinj je već u nedjelju pristiglo na tisuće hodočasnika koji će ovoga ponedjeljka sudjelovati u glavnoj svečanosti, a stalno pristižu novi. Zahvaljujući suhom vremenu oni za odmor poslije putovanja, uglavnom pješačenja, koriste parkove i zelene površine alkarskog grada. Da bi im boravak u Sinju učinili što ugodnijim, trgovci u prodavaonicama prehrambenim proizvodima uveli su produženo radno vrijeme, a ugostitelji koji nude hranu i piće postavili su štandove i “torove” na sinjskim ulicama i u Gradskom parku gdje se na ražnju peče na stotine odojaka i janjaca.

Iz Policijske postaje Sinj upozoravaju na pojačani oprez vozača i pješaka hodočasnika na svim cestovnim pravcima koji vode prema Sinju. Državna cesta D-1 Split – Zagreb na dionici prolaza kroz Sinj bit će opterećena tisućama vozila. Tom dionicom od 9.30 do 10.30 sati prolazit će procesija pa će za to vrijeme promet biti u prekidu. Isto tako bit će zabranjen promet za sva vozila u užoj gradskoj jezgri Sinja, naročito gradskim ulicama kojima prolazi procesija.

Svetište Gospe Sinjske počinje nalikovati pčelinjoj košnici. U alkarski grad sa svih strana pritječu kolone vozila s hodočasnicima, a uz rubove cesta koje vode prema Sinju hodaju hodočasnici pješaci. U Gospinoj crkvi svete mise počinju se slaviti od ranih jutarnjih sati, zornicom, a u klaustru crkve stalno se ispovijeda. Cilj svakog hodočasnika je Gospin oltar pred kojim zahvaljuju za primljena dobročinstva ili mole Sinjsku Majku da im udijeli milost.

Još od druge polovice prošle godine broj hodočasnika koji pohode najveće marijansko svetište na južnohrvatskim prostorima je u porastu. O tome sinjski gvardijan fra Petar Klapež kaže:

– Zbog velikih jubileja proizišlih iz 300. obljetnice čudesne obrane Sinja po zagovoru Majke od Milosti – prošlogodišnje 300. sinjske alke i ovogodišnje proslave 300. godišnjice krunjenja slike Gospe Sinjske – broj hodočasnika Gospi Sinjskoj značajno je porastao. Kulminaciju očekujemo ove nedjelje i u ponedjeljak na sami blagdan. Prošle godine tijekom devetnice pristupilo je oko 130 tisuća pričesnika. Za ovu godinu pripremili smo 200 tisuća hostija. Broj hodočasnika povećan je naročito nakon što je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, po ovlasti Svetog Oca omogućio da vjernici prolaskom kroz vrata milosrđa naše Gospine crkve dobiju potpuni oprost grijeha – veli Klapež.

TONI PAŠTAR/MISIJA

Odgovori

Skip to content