HNS platio 1.870.000 kn studiju o zdravstvu koja nikad nije objavljena

Skupe su studije drage lokalnim samoupravama – Masterplan lokalnog prijevoza za Hajdaš Dončića plaćen skoro četiri milijuna kuna

Jučer je Narodna koalicija u Varaždinu svečano i glasno započela svoju predizbornu kampanju uz nazočnost vođa koalicijskih partnera.

Najglasniji kako i priliči bili su upravo HNS-ovci predvođeni svojim predsjednikom Ivanom Vrdoljakom jer uvijek gledaju na treću izbornu jedinicu kao svoje dvorište, a Varaždin i okolicu kao svoje dostignuće.

Iako bi se o stvarnim zaslugama HNS-a za razvoj ovog kraja dalo pisati feljtone počevši od neuspješnih projekata javno privatnog partnerstva koji su danas veliki uteg županijskom proračunu do problema smeća koje je Varaždin pretvorilo u hrvatski Napulj i rješenja koje već pet godina HNS obećaje i svaki puta kada zapne napadne državnu izvršnu vlast sa zahtjevom da mu financira skoro 100 milijuna kuna da sanira problem kojem su samo izdašno doprinijeli.

Jučer je najglasniji bio Vrdoljak kao i njegov lokalni kolega župan Predrag Štromar. Da je u HNS-u na djelu jednoobrazna kultura i način djelovanja dugo je jasno.

Lokalni izvori su nam dostavili jedan zanimljiv podatak koji podsjeća na ustaljenu praksu HNS-a da javnim novcem financira analize i studije koje nakon toga redovno završe spremljene u neku ladicu i nikada ih nitko ne smije vidjeti. Tako je na nivou države kao ministar Ivan Vrdoljak angažirao AT Kearney i konzultanta Umičevića da naprave studiju koja je podloga pokretanja arbitraže koju državni proračun izdašno financira uz nejasan ishod i potencijalan trošak za budžet i studiju za koju je plaćen iznos veći od deset milijuna kuna nakon toga proglašava tajnom i sprema u ladice ministarstva.

Njegov kolega Štromar je istom praksom sredinom 2014. godine angažirao nepoznatu austrijsku tvrtku Oberer kako bi izradila Razvojni plan Specijane bolnice Varaždinske Toplice za iznos od 1.870.000 Kuna. Navedena studija nikada nije objavljena, javno prezentirana niti je dostupna zainteresiranoj javnosti.

Isto tako tijekom 2015. godine je tvrtki ATP Projektiranje kroz bagatelnu nabavu dan posao izrade Regionalnog razvojnog koncepta rezultate kojeg još nitko nije vidio kao ni sam koncept. Očito plaćanje studija javnim novcem koje javnost nakon toga ne smije vidjeti je ustaljena praksa HNS-a i njenih perjanica. Minimalno moralno bilo bi sve ovakve studije za koje je plaćen novac građana javno objaviti.

Analizom bagatelne nabave jasno je da županija financira mnogo PR usluga što je vrlo čudno za smisao funkcioniranja županije ili je to samo način osiguravanja medijske tišine i podrške HNS-u u medijima. Isto tako županija i kroz svoje društvo AZRA financira najam ureda regija u Bruxellesu i visini od 175.000 kuna godišnje.

Doduše mora se priznati da ni perjanica SDP-a Hajdaš Dončić nema ništa protiv i izdašno sa SDP-om podupire angažiranje studija kao na primjer studije Masterplana integriranog prijevoza za koju Varaždinska županija je izdvojila iznos od skoro četiri milijuna Kuna.

Dodatak je to samo netransparentnim i nelegalnim isplatama i njihovim ministarstvima koje je revizija utvrdila, kao i jednoj opet za Varaždin zanimljivoj činjenici da Grad godišnje za pravne usluge oko rješavanja problema smeća je u prošlim godinama plaćao iznose od skoro milijun kuna.get_img (1)

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content