HRVATSKA MORA HITNO REVIDIRATI ZAKON O OPROSTU

Usprkos uvjeravanju dužnosnika Vlade Republike Hrvatske kako Srbija nakon otvaranja pregovora s EU više neće moći primjenjivati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za zločine u bivšoj SFRJ iz 2003. godine, činjenica je da hrvatski branitelji i dalje žive u neizvjesnosti jer ne znaju hoće li ih kada prijeđu biti uhićeni i izručeni Srbiji.

Štoviše, branitelji opravdano sumnjaju da više nisu sigurni ni u svojim domovima jer bi ih hrvatska policija po nalogu Interpola mogla i tamo uhititi.

Da su njihove sumnje opravdane potvrđuju i izjave visokih srbijanskih dužnosnika koji su nedavno izjavili kako Srbija ne namjerava ukinuti sporni zakon usprkos tome što je Hrvatska dala zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Ministar Šprlje potvrdio je da je Hrvatska službeno iz Srbije dobila popis 86 hrvatskih državljana od kojih su polovica hrvatski branitelji i zatočenici srbijanskih logora, a prema srbijanskim medijima, postoji i popis 300 branitelja.

Smatramo da je ovakvo stanje nedopustivo i da jasno pokazuje pogubnost pristajanja Hrvatske da Srbija otvori pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Umjesto da uživaju sve blagodati slobode za koju su se žrtvovali, hrvatski branitelji danas žive u neizvjesnosti. Zbog toga smatramo da Hrvatska vlada mora učiniti sve što je moguće da ih zaštiti od progona države koja je izvršila agresiju na Hrvatsku. U prvom redu smatramo da Hrvatska treba pokrenuti snažnu diplomatsku ofenzivu u institucijama Europske unije i državama članicama kojima također srbijanski zakon ugrožava interese te ustrajavati na usporavanju Srbije na putu prema EU dok god ne ukine sporni zakon.

Bude li Srbija i dalje ustrajala na primjeni spornog zakona, pozivamo Vladu da hitno revidira Zakon kojim se daje opći oprost od kaznenog progona i postupka počiniteljima kaznenih djela počinjenih u agresiji, kojim je abolirano više od 21.000 pripadnika agresorske vojske, među kojima ima dokazanih silovatelja i zločinaca. Hrvatska je članica Europske unije i NATO saveza i vodila je pravedan obrambeni rat i ima sva prava zaštititi svoje građane, a posebno branitelje od progona vlasti u Srbiji, čiji dužnosnici ne samo da se nisu ogradili od pripadnosti četničkom pokretu, nego danas, kako vidimo, otvoreno rehabilitiraju četništvo te zagovaraju i nastavljaju politiku ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Zamjenik predsjednice HKS-a

Marijan Pavliček

Izvor: dragovoljac.com

1 comment

  1. m

    Ma bez obzira što će učiniti srbovi, dajte pohapsite tu gamad i sve na goli otok po 40 godina !!!

Odgovori

Skip to content