IVICA ŠOLA: Narodna koalicija, velika prijevara

Bilo je tragikomično čitati unisone medijske pohvale za nastup Vesne Pusić u Ujedinjenim narodima, gdje se kandidirala za glavnu tajnicu: “Vesna Pusić dobila je frenetični pljesak za svoj nastup”. Svatko tko je gledao predstavljanje kandidata mogao je vidjeti da su svi (!) kandidati dobivali pljesak nakon svojih izjava. To je stvar političke kurtoazije. Onda je dobila 11 obeshrabrujućih glasova i završila predzadnja, pardon, prva ispred posljednjeg. Nakon ovog debakla HNS-ovci su u medijima napali UN kao instituciju da je “licemjerna”, jer su najavili da bi na čelo UN-a trebala doći žena, a onda glasovali suprotno.

Možda nisu skužili da je Vesna žena? Njen brat Zoran jamačno smatra da je to podvala bjelosvjetskih ustaša iz Afrike i Hondurasa. Ipak, stvar je vrlo jednostavna. Vesna Pusić samo je zaboravila da ne nastupa u Hrvatskoj, da se vani ne “puši” bahati, superiorni i docirajući gard, niti da se opća intelektualna mjesta i fraze smatraju inteligencijom. Sasvim suprotno, pokazala je koliko je politički subinteligentna. Prvo, koji bi inteligentan čovjek koji se natječe za krovno mjesto u nekoj instituciji rekao, kao Pusićka, dečki iz UN-a, do sada ste bili drek, ništa nije valjalo, zato mene izaberite. Drugo, u instituciji gdje važne glasove nose islamske zemlje i bivši nesvrstani, mahom diktature i teokracije u kojima je vrhunac ženskih prava da umjesto dnevno, jednom tjedno dobije šamarčinu, morate biti zaista pametni pa od feminizma praviti izborni adut.

HNS reketari Milanovića

Vesna Pusić, kao i njena stranka, velika su prijevara. Medijski konstrukt sličan onom o “frenetičnom pljesku” u UN-u. Mahom bahati, odnosno “buršikozni” kako je Pusićka opisala Čačića, dobivaju toliko prostora kao da nemaju dva posto biračke podrške, nego 200 posto. Kao i udjela u vlasti, a zapravo su tek regionalna stranka koja bi izborni prag prešla tek na sjeveru Hrvatske, imala jednoga ili dva zastupnika. Bahato su stoga opet izreketarili Milanovića. Vesna je druga na listi u prvoj izbornoj jedinici, kao i Vrdoljak u četvrtoj. Da idu sami, prošli bi slično kao Vesna u UN-u. Ovako, u sklopu Kukuriku koalicije sa svoji 1,8 podrške biračkog tijela imali su desetak zastupnika. Potom sa 1, osam posto kontrolirali sva ključna ministarstva, velike državne tvrtke. Što je to nego prijevara birača, sprdanje s demokracijom!? Njihova je umišljenost i bahatost obrnuto proporcionalna njihovoj beznačajnosti, koju spretnim političkim manevrima i reketom, kao “uljuđena građanska stranka”, pretvaraju u brend.

I Milanovićeva “Narodna koalcija” je velika prijevara iz više razloga.

Prvo, zagovornik sam onih koji se zalažu za zabranu predizbornog koaliranja. Ono omogućuje sprdanje s demokracijom kako sam niže na primjeru HNS-a opisao. Naime, zašto se osnivaju stranke? Zato da se ide na izbore? Da narod procijeni koliko ste poželjni. Ne možete s par posto potpore voditi ključne resore i tvrtke u državi. Predizborno koaliranje je kao da želite kupiti BMV, a unutra imate motor iz Yuga 45, mjenjač iz Moskviča i gume Tigar kupljene u Čačku. To je prijevara kupca, odnosno birača.

Sam pak naziv “Narodna koalicija” smjesa je cinizma i licemjerstva. SDP (SKH) je suprotno volji većine naroda izišao iz Sabora kada se glasalo o neovisnosti, ista je stranka razoružala narod predavši JNA oružje Teritorijalne obrane.

Biti ili ne biti

U ključnim trenucima, kada se radilo o biti ili ne biti Hrvatske, bili su na suprotnoj strani od naroda. K tome, kada gledate životopise Zorana Milanovića, ili Vesne Pusić, ili Milanke Opačić, ili…, nemaju nikakve veze sa životopisom prosječnog Hrvata. Kroz život su išli kao kroz putar, u svemu privilegirani, jer su pripadali obiteljima privilegiranih kasti bivšeg režima. Milanovićev otac Stipe Zoku je odmah zaposlio u MVP-u, dok je njegova generacija skupljala gelere u tijelu. Vesna Pusić uživala blagodati obrazovanja u Americi, gdje ju je vodio otac, koji je i u vrijeme ustaškog režima bio “u sedlu”, i to u vrijeme komunizma, kada se ovdje mogao snimati onaj film “Bogovi su pali na tjeme”, ako bi prosječna Hrvatica i Hrvat vidio bocu ili limenku Coca-Cole.

Zato treba pozdraviti hrabru odluku Plenkovića i društva da idu sami na izbore, pa što košta da košta. A što se Narodne koalicije tiče i naroda na koji se pozivaju, za sam naš narod prikladnije bi ih bilo nazvati “Obeshrabrujuća koalicija”. S himnom “Po hrvatskim šumama i gorama!”.

Izvor: Glas Slavonije

Odgovori

Skip to content