JE LI ODZVONILO VESNI PUSIĆ? Konačno podignuta kaznena prijava!

Bivša ministrica vanjskih poslova, bivša potpredsjednica Vlade, bivša predsjednica HNS-a, bivša kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, samo su neke od političkih titula koje su u jednom vremenu krasile Vesnu Pusić. I na prvi pogled reklo bi se kako se radi o dami neupitne političke biografije, ženi kojoj se afere ne mogu potkrasti i osobi koja i više no dobro obavlja svoje dužnosti.

Reklo bi se i iz njezinih javnih nastupa te brojnih moralnih lekcija koje je proteklih godina održala hrvatskom puku da ona spada u kategoriju onih koji su bez grijeha. Ali biti političar, a ne imati grijeha, u našoj zemlji u najmanju ruku zvuči suludo pa su u skladu s time pogreške otkrivene i u resoru kojim je zahvaljujući Milanoviću suvereno vladala pune četiri godine. No, baš poput njegove nedavno otkrivene afere Madison, čini se da i u slučaju Pusić podobni mediji čine sve kako bi priča pala u drugi plan. Da do toga ipak ne dođe pobrinuo se Mostov saborski zastupnik Miro Bulj koji se tim povodom oglasio na svojem Facebook profilu, a na kojem je također pravovremeno detektirao skandaloznu vezu Tomislava Karamarka i Joze Petrovića, a koja je ugrožavala nacionalne interese u INA-i.

-Sada želim upozoriti na neprihvatljive postupke gospođe Vesne Pusić koja je novac građana dijelila šakom i kapom. Dolazim iz kraja u kojem je upropaštena industrija i poljoprivreda, u kojima ljudima država doslovce oduzima od usta kako bi netko u nekakvom ministarstvu nelegalno velik novac davao stranački podobnima i prijateljima, za posao za koji već dobivaju plaću. Baš zato sam protiv gospođe Vesne Pusić podigao prijavu zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti – napisao je Bulj te uz to priložio i fotografiju kao dokaz svojega čina.bulj

Inače, Državna revizija utvrdila je nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih poslova za mandata Pusićeve vezane uz isplatu prema ugovoru o djelu. Od konca 2013. pa do kraja prošle godine administrativnoj tajnici zaposlenoj u tom sektoru isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna bruto preko ugovora o djelu za poslove koje je trebala obavljati u sklopu radnog vremena. Međutim, iz HNS-a, male stranke za velike karijere, poručuju da je spomenuta plaćena za poslove koji nisu u opisu radnog mjesta, što zakon dopušta.

Njihovom Igoru Kolmanu sumnjivo je i to što je državna revizija mjesec dana prije izbora najednom objavila nepravilnosti u Ministarstvu. ”Ja neću nikakve zaključke donositi, ali da je sumnjivo -sumnjivo je”, rekao je Kolman te ustvrdio kako su svi ugovori rađeni u Ministarstvu bili u skladu sa zakonima. ”U ministarstvima, pa tako i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, postoje stručne službe i profesionalci koji takve ugovore naprave i pobrinu se da oni budu u skladu sa zakonom i svim ostalim propisima. Tako je sigurno bilo i u ovom slučaju i, na kraju krajeva, i ovo i druga ministarstva i dan danas tako rade”, rekao je Kolman. Prozvana bivša ministrica Pusić slučaj nije željela komentirati već je samo poručila da nije vidjela nalaz Državne revizije, no ako u njemu navedeno stoji, tajnica je po njoj sve to zaslužila. Tu, međutim, sumnjivim aktivnostima nije kraj, već je otkriveno i kako je za potrebe predstavništva Hrvatske pri EU i veleposlanstva u Belgiji u ožujku 2013. nadležno ministarstvo po odluci tadašnje Vlade kupilo zgradu u Bruxellesu. Radi se o nekretnini većoj od četiri tisuće četvornih metara sa 68 parkirnih mjesta i 58 kvadrata arhive, a koja je u ožujku spomenute godine plaćena oko 88 milijuna kuna. Ista nije bila dovršena pa je izrađeno rješenje za rekonstrukciju, a prema kojem u nju valja uložiti još 21 milijun kuna. Taj plan nikada nije realiziran, već se objekt i dalje vodi na račun ”građevinskih objekata u pripremi”, što pak znači da se za smještajne potrebe naših diplomatskih predstavništava u glavnom belgijskom gradu sve vrijeme plaća zakup. Apsurd da veći biti ne može, ali tu apsurdima nije kraj jer se 2015. izrađuje projekt i troškovnik prema kojem ispada da bi troškovi rekonstrukcije mogli stajati dvostruko više nego što se prvotno računalo, odnosno radi se o basnoslovnom iznosu od 40 milijuna kuna. I poput onih dosadnih reklama, to još uvijek nije sve jer od početka 2013. pa do konca 2015. na usluge odvjetnika i javnog bilježnika, na usluge tehničkog pregleda i režije, otišlo je više od 1,2 milijuna kuna proračunskog novca.

Sumnjivim i suludim potezima ministrice Pusić tu nije kraj. Tako je primjerice svojedobno, dok je još obnašala dužnost ministrice, bila primorana izaći na sud zbog komada zemlje od pedesetak kvadrata ispred jedne od svojih triju kuća u istarskom Sovinjaku, Pusić je na ročište pristigla dan ranije s dvojicom tjelohranitelja, u službenom Audiju koji su parkirali ispred njezine kuće. Podsjetimo, Pusić je prema tužbi u rujnu 2013. tužila susjede Tatjanu Čaplinski, Ivana Ivančića, Eugena Rosignana i Grad Buzet zato što je nakon dvadesetak godina korištenja dvorišta uz staru kuću doznala da postoji još jedna samostalna katastarska čestica koja zapravo i nije njezina.

Izazvala je Pusićeva skandal i nekoliko mjeseci ranije kada je koristila službeni zrakoplov za povratak iz Ankare. Tadašnja ministrica bila je na službenom putu u Turskoj i dok je tamo odletjela redovnom zračnom linijom, za povratak je naručila Vladin zrakoplov, čiji se troškovi također podmiruju iz proračuna. Tada je konstatirala da je bilo lakše i efikasnije vratiti se u Zagreb službenim zrakoplovom. Korištenje službenog automobila u privatne svrhe nikada nije opravdala, a ruku na srce, opravdanje od nje nikada nitko nije niti tražio.

Da Pusić nemilosrdno troši državni novac moglo se zaključiti i iz dodjele gotovo dva milijuna kuna udrugama civilnog društva, kada je novac dodijelila Documenti, u čijem vrhu sjedi njezin brat Zoran Pusić. Jednako tako dok je obnašala dužnost ministrice dodijelila je 150 tisuća kuna udruzi Zdenac za prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji pa se postavlja pitanje je li tim novcem kupovala glasove dalekih država za svoju kandidaturu u UN-u, koja nije rezultirala zapaženim rezultatom.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, u njezinu ministarstvu pronađene su još neke nepravilnosti. Tako je primjerice u prosincu 2014. pod vodstvom Pusićeve isplaćeno 75 800 američkih dolara organizaciji Populatoon Services International kako bi se financirala konferencija o kontracepciji u Angoli. Pusićkin MVEP izvršio je spornu isplatu bez odobrenja nadležnih za upravljanje tim sredstvima. Novac je isplaćen s proračunske aktivnosti K776046 Razvojne suradnje te je time financirana priprema projekta “Promjena pristupa metodama kontracepcije u Angoli” u suradnji s Billom i Melindom Gates. No, to je učinjeno bez pisanog odobrenja Uprave za multilateralne poslove i globalna pitanja, koja je mjerodavna za upravljanje sredstvima s navedene proračunske aktivnosti. Kako neslužbeno saznajemo, u zapisniku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH piše kako je famoznih 75 800 američkih dolara iz proračuna Republike Hrvatske dodijeljeno za pripremu i provedbu „kick-off“ konferencije u okviru projekta „tehničke pomoći Angoli i to u području izgradnje sposobnosti zdravstvenih stručnjaka iz područja istraživanja reproduktivnog zdravlja kod žena i djevojčica”.

Iako je navedeni projekt bio u nadležnosti Centra izvrsnosti MVEP-a RH, budući da je bio komercijalnog karaktera tj. krajnji korisnici su trebali platiti kotizaciju, vrlo je lako zaključiti da je održavanje konferencije bilo upitno, što ga nije kvalificiralo kao projekt razvojne suradnje. Sam projekt trebao je, u razdoblju od 2014. do 2016. godine, stajati milijun američkih dolara, te bi predstavljao najveći pojedinačni projekt kojeg je Hrvatska kao donator ikad financirala, unatoč tome što se prema dostupnom prijedlogu Nacionalne strategije razvojne suradnje i humanitarne pomoći RH za razdoblje 2015. – 2020. godine ne ubraja ni u zemljopisne ni u sektorske, niti tematske prioritete hrvatske razvojne suradnje. Sporni projekt ni na koji način nije predstavljao hrvatske gospodarske interese, niti su u njega bili uključeni hrvatski stručnjaci, a konferencija se nije niti doticala jednog od najvećih problema s kojim se Angola susreće, kada se radi o ženskom reproduktivnom zdravlju, a to je širenje spolnih bolesti i smrtnost majke pri porodu pa postoji sumnja da je i to moglo poslužiti kao sredstvo za lobiranje za njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content