KOVAČ: Ne nasjedamo na jeftine trikove iz Beograda

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač obratio se javnosti nakon novih provokacija iz Srbije i uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja.

-Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, vrijeme je da se stane na loptu, da se kolege u Srbiji smire, da se počne normalno i racionalno funkcionirati, da si ne šaljemo note svaki drugi dan. To je cirkus, mi u tome nećemo sudjelovati. Rekli smo da takve note više nećemo primati. Ne dopuštamo miješanje u naše unutarnje stvari. Mi smo članica EU i NATO-a, u Hrvatskom saboru imamo 8 predstavnika nacionalnih manjina, od toga 3 predstavnika srpske manjine, na to možemo biti ponosni, imamo model kao malo tko u Europi. Sigurni smo da će Srbi na putu u EU te standarde moći postići. Morat će promijeniti onaj nakaradni zakon o zločinima jer nije normalno da srpski sudovi sude hrvatskim braniteljima za Domovinski rat. To je neprihvatljivo, nekakva pisma koja se šalju u EU žele potvrditi da se radi nemir i cirkus. Hrvatska jest Europska unija, to je jasno. Neka Srbija počne raditi na sebi, neka ne zamagljuje stvarnost dopisima. Neka svojoj javnosti kaže da je predsjednik Haaškog tribunala objavio izvješće i jasno konstatirao da Srbija više ne surađuje s Haaškim tribunalom, da ima obvezu izručiti trojicu državljana i da se u Srbiji, citiram, kontinuirano veličaju ratni zločinci. Neka se bave svojim poslovima. Želimo da se europeizira i neka napusti način razmišljanja iz bivše države kada su mislili da su Srbi gazde, toga više nema. Oni moraju europski postupati, to je naš inreres. Ne vodimo politiku da susjedu crkne krava, ova vlada je financirala aktivnost Srbije prema EU, a dobivamo note i optužbe svaki drugi dan. Uoči 5. kolovoza kada svi zajedno slavimo dostojanstvenu pobjedu, bili smo žrtva agresije, rat se vodio u Hrvatskoj, ne u Srbiji, bili su naapadani hrvatski gradovi, moraju shvatiti da ovo nema smisla, mi se nikome ne tužakamo, ne pišemo pisma okolom – istaknuo je Kovač.

Rekao da da Hrvatska ne želi eskalaciju sukoba.

– Što se tiče Dačića, bio sam u Subotici prije desetak dana, ja sam njemu tada vrlo jasno rekao na kraju mog boravka da bi bilo dobro da državna vlast u Srbiji demantira izjavu tužitelja za ratne zločine koji govori da postoje predistražne radnje za zločine od strane hrvatskih branitelja. To nitko nije učinio. Mi se tako nećemo ponašati. Želimo da Srbija put prema EU pokaže djelima, ne riječima, vrijeme je da se konkretno počne raditi”, dodao je ministar.

Osvrnuo se i na osnivanje povjerenstva za praćenje srbijanskih pregovora.

-Rekao sam već kako razmišljamo u Vladi i ja osobno da u Hrvatskoj imamo svoje vrednote koje su upisane u božićni ustav, te vrijednosti su vrijednosti slobode, demokracije, vladavine prava, mi se tih vrijednosti držimo, u preambuli jasno stoji da je Hrvatska formirana nasuprot fašističkoj i nacističkoj i komunističkoj idelologiji. Mi se toga držimo, ja se toga držim i tako živim osobno, to vrijedi i za cijelu hrvatsku vladu – rekao je Kovač.

Nije propustio komentirati niti srbijanska negodovanja zbog spomenika Miri Barešiću.

-Kad smo kod tih spomenika, Vučić je inicirao postavljanje spomenika Gavrilu Principu, postavio ga je Grad Beograd, a financirali Vučić i Milorad Dodik… Europski razmišljamo, ali na sebe ne damo, ne dopuštamo jeftine propagandne trikove. Poručujem kolegama u Srbiji, da uoči 5. kolovoza stanu na loptu i da se smire. Idemo racionalno argumentirati. Ovakve akcije ne služe ničemu – zaključio je Kovač.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content