Leljak i Jurčević: Udbaška mreža i danas u institucijama RH (video)

O presudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, suđenju i njegovu značenju za Hrvatsku u Studiju 4 govorili su istražitelj Udbinih arhiva i ekspertni svjedok na suđenju Romano Leljak, povjesničar Josip Jurčević i novinar Tihomir Vinković.

Gomila dokaza, dokumenata, svjedoka nedvojbeno su potvrdili da su obojica ne samo pomagali nego da su i sudjelovali u tome ubojstvu. Tako da je presuda potpuno, potpuno očekivana, rekao je u specijalnoj emisiji Josip Jurčević. Ocijenio je kako presuda pokazuje koliko je još uvijek u Hrvatskoj po svim institucijama duboko udbaška struktura i mreža, koju su devedesetih godina uspostavili Perković i Mustać, te dodao da je cjelokupni aparat, a posebno onaj sigurnosnih službi u rukama struktura koje su do 1990. bili najozloglašeniji progonitelji nositelja hrvatskih demokratskih ideja.

Roman Leljak, koji je i sam svjedočio na procesu u Muenchenu kao poznavatelj organizacije nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi, u srijedu je nakon objave presude na twitteru podijelio ovu poruku: “Perković i Mustač dobili doživotnu kaznu. To su prvi titoisti koji su se našli u zatvoru, sada je za njih potrebno otvoriti Nuernberg”. Leljak je na procesu protiv Perkovića i Mustača sudu predočio neke dokumente i pravilnike o načinu djelovanja republičkih i saveznih udbaških struktura kod organizacije sabotaža, otmica i ubojstava političkih emigranata. Sam je u Austriji i Njemačkoj pokreno postupke da se ispita uloga koju su u tome imali neki još živući Slovenci, a uglavnom u akcijama protiv hrvatskih emigranata.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Izvor: HRT

Odgovori

Skip to content