Molitva – Srijeda, 31. kolovoza

Božja prisutnost

Na nekoliko trenutaka razmišljam o Božjoj skrivenoj prisutnosti u stvarima:
u elementima dajući im da jesu;
u biljkama dajući im život; u životinjama dajući im da osjećaju;
i konačno u meni, jer mi daje sve to i još više,
čini me hramom, prebivalištem Duha.

Sloboda

Tvoja me je smrt na križu oslobodila.
Mogu živjeti slobodno i radosno, bez straha od smrti.
Tvoje milosrđe ne poznaje granica.

Svjesnost

Kada osjetim toplinu sunca na licu,
svjestan sam tvoje prisutnosti u ovome svijetu.

Riječ Gospodnja

Lk 4,38-44
U ono vrijeme usta Isus iz sinagoge i uđe u kuću Šimunovu. A Šimunovu je punicu mučila velika ognjica. I zamole ga za nju. On se nadvi nad nju, zaprijeti ognjici i ona je pusti. I odmah ustade i posluživaše im.
O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih. A iz mnogih su izlazili i zlodusi vičući: “Ti si Sin Božji!” On im se prijetio i nije im dao govoriti jer su znali da je on Krist.
Kad osvanu dan, iziđe i pođe na samotno mjesto. I mnoštvo ga tražilo. Dođoše k njemu i zadržavahu ga da ne ode od njih. A on im reče: “I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan.” I naučavaše po sinagogama judejskim.

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

Papa Franjo izaziva našu tendenciju da evangelizaciju gledamo kao opasni otrov radije nego li radosni odgovor na Božju ljubav: “U vrijeme kad najviše trebamo misijski dinamizam koji će donijeti sol i svjetlo svijetu mnogi laici strahuju da će morati preuzeti neki apostolski posao i traže načina da izbjegnu bilo kakvu odgovornost koja im može oduzeti slobodno vrijeme. Npr. postalo je vrlo teško naći osposobljene katehete koji će biti voljni ustrajati u ovom radu nekoliko godina.” – Evangelii Gaudium, br. 81
Nešto slično se događa i svećenicima koji su opsjednuti zaštitom svoga slobodnoga vremena. To je povezano s činjenicom da ljudi osjećaju pretjeranu potrebu da upravljaju osobnom slobodom mileći kako je evangelizacija opasni otrov. Radije bi trebali misliti kako se radi o radosnom odgovoru na Božju ljubav koja nas sve formira za poslanje te čini ispunjenima i plodnima. Treba reći ne sebičnim i duhovnim lijenčinama!

Razgovor

Što se događa u meni dok molim?
Jesam li utješen, uznemiren, ili ravnodušan?
Zamišljam Isusa kako stoji ili sjedi do mene
i iznosim mu sve što osjećam.

Zaključak

Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Odgovori

Skip to content