Turska prijeti izlaskom iz NATO-a!

STVARA LI SE NOVA SUPERSILA S RUSIJOM? – Visoko zapovjedništvo NATO-a negira da je tursko članstvo u pitanju

Turska prijeti izlaskom iz NATO-a ako ne primi još više potpore od svojih saveznika. Ako se dogodi takav razvoj događaja, Turska će se okrenuti Rusiji u novom vojnom savezništvu, piše Express.

Nakon što NATO nije pružio odgovarajuću potporu poslije neuspjelog vojnog udara, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zaprijetio je da Turska “razmišlja o izlasku iz NATO-a” ako NATO ne bude jamčio bezuvjetnu obranu Turske. Također je upozorio da ako Zapad izgubi Tursku, to će se dogoditi zbog njihovih vlastitih pogrešaka, a ne zbog dobrih odnosa Ankare i Moskve ili Kine.

Turska je ključna članica NATO-a jer je granična zemlja Europe i Azije te stoji kao posrednik između Zapada i islamskog svijeta.

Visoko zapovjedništvo NATO-a negira da je tursko članstvo u pitanju; glasnogovornik je izjavio da Turska ostaje vrlo blizak partner te njezino članstvo uopće ne dolazi u pitanje. Stigla je i izjava iz NATO-a u srijedu: “Turska je vrlo važan saveznik koji itekako pridonosi u zajedničkim naporima NATO-a. NATO računa na doprinos Turske te Turska može računati na solidarnost i potporu NATO-a”.

Ponovne priče o turskom ostanku u NATO-u došle su nakon što se turski predsjednik Tayyip Erdogan susreo s ruskim predsjednik Vladimirom Putinom u Rusiji. Nakon razgovora, Turska je izjavila da gradi vrlo snažne mehanizme zajedno s Rusijom kako bi se riješila kriza u Siriji, a Putin je izjavio da će Rusija dići embargo na turske proizvode. Sastanak predsjednika dogodio se nakon skoro devet mjeseci od rušenja ruskog bombardera blizu sirijske granice.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content