Vesna Pusić odustala od kandidature za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda

Vesna Pusić, počasna predsjednica HNS-a i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova, pismom je predsjedniku Opće skupštine UN-a, predsjedavajućem Vijeća sigurnosti i premijeru Tihomiru Oreškoviću povukla svoju kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

“Temeljem Rezolucije Opće skupštine UN-a, donesene u rujnu 2015. godine, postupak selekcije glavnog tajnika UN-a donekle je modificiran i otvoren za javnost. Novina uvedena u postupak bila je javna prezentacija kandidata, uključujući i pitanja predstavnika država članica, u trajanju od 2 sata pred Općom skupštinom UN-a. Prije te prezentacije, svaki je kandidat bio dužan poslati tekst o svom viđenju budućnosti UN-a, koji je proslijeđen svim državama članicama. U samom tijeku postupka uvedene su još neke novine: svaki kandidat je imao jednosatnu priliku individualno razgovarati s Vijećem sigurnosti; predsjednik Opće skupštine i medijska kuća Al Jazeera organizirale su panel raspravu za sve kandidate pred širokim auditorijem predstavnika država članica te različitih zainteresiranih institucija i organizacija civilnog društva; niz instituta, sveučilišta, organizacija civilnog društva, medijskih kuća i međunarodnih foruma organizirali su predavanja, panel rasprave, razgovore i intervjue za pojedine kandidate…

…Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor”, navela je Vesna Pusić u priopćenju.

Pozdravljamo odluku političarke iz Hrvatske, a ujedno izražavamo duboko žaljenje što rečena nije mogla stupiti ni u kakvu koaliciju pri UN-u, jer držimo da nas u tom slučaju ne bi baš ovoliko sramotila.

Odgovori

Skip to content