Vojnici i policajci poklonili se Gospi Sinjskoj

U povodu izvanredne Godine milosrđa i 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske u subotu je u svetištu Gospe Sinjske održano nacionalno hodočašće hrvatske vojske, policije, braniteljskih udruga i branitelja. Procesiju sa slikom Gospe Sinjske i svečanu svetu misu predvodio je vojni biskup msgr. Jure Bogdan uz asistenciju sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža i brojnih svećenika.

Nakon što su je franjevci skinuli s njenog oltarnog mjesta, sliku Gospe Sinjske u procesiji Trgom kralja Tomislava, Glavičkom ulicom i Fratarskim prolazom do dvorišta Franjevačjog samostana gdje je bio privremeni oltar na otvorenom, nosili su pripadnici sva tri roda hrvatskih oružanih snaga, policije, ratnih postrojba i braniteljskih udruga kao i povijesnih vojnih postrojba među kojima je bila i skupina alkara i alkarskih momaka.

U prigodnom pozdravnom govoru gvardijan Klapež upoznao je hodočasnike s povijesti sinjskog svetišta naglašavajući da je Gospa Sinjska rođena na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza 1715., na dan kada je šačica hrabrih branitelja Sinja porazila osmanlijske osvajače.

Za slavlje 300. obljetnice krunjenja slike Gospe Sinjske od milodara je, kazao je Klapež, iskovana Gospina krunica, po uzoru na krunice koje su oko vrata nosili hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata. U prigodnoj propovijedi vojni biskup Bogdan kazao je, uz ostalo, kako je Bog jedini izvor moralnog poretka i reda jer moralni je zakon djelo božje mudrosti. Kazao je da se apokaliptički boj svijetla i tame, dobra i zla, vodi u duši svakoga čovjeka.

Vojnici i policajci došli su u Marijino svetište jer je Marija znak početka pobjede milosti u odnosu na grijeh: “Naš dolazak ovdje je dolazak u Marijinu školu. Ovdje hodočastimo već 300 godina u školu vršenja Božje volje, ovdje u školu Marijina sina, u školu evanđelja.”

Vojnike su na hodočašću predvodili kontraadmiral Predrag Stipanović,zapovjednik HRM-a i kontraadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS RH. Od predstavnika civilnih vlasti među hodočasnicima su bili Petar Barać, glavni tajnik MORH-a, obnašateljica gradonačelnice Sinja Kristina Križanac i Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja.

Promocija zlatne krunice

Riječ je o zlatnoj krunici napravljenoj od milodara koje su kao zavjetne darove Gospi desetljećima ostavljali vjernici. Sinjski franjevci po ugledu na mletačke i hrvatske časnike iz 1715., koji su u znak zahvalnosti Majci od milosti na obrani slobode od otomanskih zavojevača sakupili zlatnike i u Veneciji dali iskovati krunu kojom je 22. rujna 1716. splitski biskup Stjepan Cupilli okrunio Gospinu sliku, dali su od toga zlata napraviti zlatnu krunicu. Krunica je u subotu prvi put predstavljena vjernom puku, a na dan proslave 300. obljetnice Gospine krunidbe, 25. rujna, bit će blagoslovljena i trajno postavljena na Gospin oltar.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content