ZANIMLJIVA DUGOROČNA PROGNOZA: Kakvo nas vrijeme očekuje do sredine listopada?

Meteorolozi svjetski popularnog servisa AccuWeather prognozirali su kako će iznadprosječno topla jesen zahvatiti veći dio Europe. U svojoj posljednjoj dugoročnoj prognozi najavili su kako će stanovnici južne Europe uživati u toploj i pretežno suhoj jeseni s obzirom na razvoj anticiklone preko Sredozemnog mora. Područje visokog pritiska zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padaline u cijeloj regiji.

Tijekom jeseni toplotni udari iz Afrike i s Mediterana očekuju se na južnim dijelovima Balkana, Španjolske i Italije. Osim toga, navedeni će donositi temperature zraka iznad uobičajenih za to doba godine.

Na području sjevernog Balkana oscilirat će vrućina, a sve do sredine listopada očekuje se neuobičajeno toplo vrijeme.

Suše će se nastaviti u južnoj Italiji i južnom Balkanu, a postoji velika opasnost od požara u Portugalu, Španjolskoj i južnoj Francuskoj.

Tijekom studenog povećat će se i količina padalina.

Prostor od Francuske, preko Švicarske do Slovačke i Poljske zahvatiti će toplija prva polovina jeseni. A već krajem listopada i u studenom Belgiju, Nizozemsku, Dansku i sjever Njemačke mogli bi pogađati jaki vjetrovi.

Južni dijelovi Engleske, Norveške i Švedske imat će olujnu i kišovitu jesen, dok prostor od Poljske do baltičkih zemalja može očekivati prodore hladnijeg zraka, a posebno od druge polovice studenog.

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content