Završen 27. Mladifest u Međugorju pod geslom ‘Budite milosrdni’

Tradicionalni 27. međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju, koji je počeo u ponedjeljak 1. kolovoza, završio je u subotu 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja Gospodinova, jutarnjom misom zahvalnicom na Križevcu koju je predvodio fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje.

Mladifest je održan pod geslom „Budite milosrdni”. I ove je godine okupio desetke tisuća mladih iz 69 zemalja. Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života.

Jutarnje kateheze don Damira Stojića, o. Ivana Ike Mandurića, Cirila Čuša i fra Antonia Šakote govorile su o Božjem milosrđu. Svakoga dana prikazivan je i kratki film u kojemu mladi govore o milosrđu.

Program se, nakon podnevne stanke, nastavljao popodne svjedočanstvima, nakon čega su mladi sudjelovali u molitvi krunice. Svakodnevni središnji dio susreta bila je večernja misa. Misu otvaranja 1. kolovoza predvodio je i propovijedao dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Predvoditelji misnih slavlja idućih dana bili su don Damir Stojić, fra Ivan Penavić, Marijan Štingl, fra Petar Komljenović, a propovijedali su don Damir Stojić, o. Ike Mandurić, Ciril Čuš i fra Antonio Šakota. Najviše svećenika misu je koncelebriralo u srijedu 3. kolovoza, njih 446.

U srijedu 3. kolovoza nakon večernje mise, održana je procesija oko vanjskog oltara u obliku srca. U četvrtak 4. kolovoza predstavu za mlade „Credo” izveli su članovi zajednice Cenacolo. Svećenici sa svih kontinenata veliki dio svoga vremena bili su na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja.

Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratilo je 90-ak članova Međunarodnog zbora i orkestra, iz 20 zemalja, a pod ravnanjem prof. Damira Bunoze. Festival je simultano prevođen na 17 jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali.

I ove godine sudionicima Mladifesta obratio se bečki kardinal Christoph Schönborn. „Draga mlada braćo i sestre! Nakon čudesnih dana Svjetskog dana mladih s papom Franjom u Krakovu, na kojima sam i ja sudjelovao, radujem se na poseban način da vama u Međugorju pošaljem svoje pozdrave! Opet ste se u tako velikom broju odazvali na Gospin poziv i spremni ste dopustiti joj da vas iznova vodi Isusu. U ovoj svetoj Godini Milosrđa možete sve donijeti Njoj i Njezinu Sinu, poručio je kardinal i dodao: „Neka vam ovi dani budu blagoslovljeni! I molite za našega dragog papu Franju! Vaš kardinal Schönborn!”.

Zanimljivo je kako su sudionici Međunarodnog molitvenog festivala mladih pratili cijeli program na otvorenom unatoč jakom suncu hercegovačkog podneblja, zanimljivo je i kako svi govore o miru koji osjećaju u Međugorju unatoč desecima tisuća ljudi koji ih okružuju, zanimljivo je kako Festival privlači i djecu i starije, nerijetko ga prate cijele obitelji, zanimljivi su i plodovi Festivala u svećeničkim i redovničkim zvanjima, zanimljivo je oduševljenje i silna radost nazočnih. Možda je to najkraće opisala s. Monika iz Slavonskog Broda: „Radosna sam što sam s Crkvom koja je radosna i sretna sam što sam članica Katoličke Crkve”.

Po završetku Festivala mladih u Međugorju župnik fra Marinko Šakota rekao je: „Mladi su oduševljeni, to se vidi po izrazima lica, po pjesmi, po radosti, po molitvi. Ja sam presretan zbog svega što se dogodilo, predivna iskustva, svjedočanstva, jedna duhovna obnova”.

Festival mladih u Međugorju pokrenuo je pokojni fra Slavko Barbarić, želeći da to bude vrelo na kojem će se mladi obnavljati, osvježavati svoj duh, pročišćavati svoje poglede i nadahnjivati se za nove korake. Mnogi mladi svjedoče kako su na Mladifestu upoznali sasvim drukčije lice Crkve koja se okuplja iz raznih naroda i jezika iz cijelog svijeta. Ovdje su stekli drukčije, dublje i radosno iskustvo vjere, molitve, euharistije, klanjanja.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content