FASCINANTAN PRIZOR Iznad Pelješca snimljeni vatrenjaci, koji inače nisu vidljivi golim okom

FOTO: Ivica Trojanović / Crometeo

FOTOGRAF IZNAD PELJEŠCA SNIMIO NEOBIČNI SVJETLOSNI FENOMEN – Fotograf Crometeo tima zabilježio je sinoć fascinantni svjetlosni fenomen, koji još uvijek nije dovoljno istražen i objašnjen.

Radi se o vatrenjacima (Red sprites) koji nastaju i više od 70 kilometara iznad tla, odnosno iznad grmljavinskog oblaka, s izuzetno jakim električnim pražnjenjima, a sami su prvi put fotografirani tek 1989. i to slučajno.

Ivica Trojanović, lovac na oluje i član Crometeo tima s Pelješca, nije krio oduševljenje svojim prvim ‘ulovom’ ovoga fenomena koji je zasad u Hrvatskoj fotografiran manje od 10 puta. 5ee6e2ca46401bee9d7fbf5934589da5

FOTO: Ivica Trojanović / Crometeo

– Bezuspješno ih ‘lovim’ već duže vrijeme jer ih je jako teško fotografirati pošto su obično zaklonjeni oblacima i traju ne više od 10 milisekundi. Zapravo su nevidljivi za samog promatrača, a njihova se prisutnost detektira tek naknadnim pregledom snimljenog materijala.5aec235210a10abecab02773e63af86e

FOTO: Ivica Trojanović / Crometeo

Ova ogromna crvena plamena ‘iskra’ je nastala sinoć na oko 200 kilometara zračne linije jugoistočno od Pelješca, negdje oko Skadarskog jezera u Albaniji tijekom nevremena, na visini maksimalno 90 kilometara iznad tla. Pojava je zabilježena je u 22:34 s Vidikovca Gospe od Anđela na Pelješcu – ispričao je Trojanović za Dalmacija News.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content