GENERALI STIGLI U HDZ Miljavac: Iza Republike Srpske stoji velika sila, moramo biti spremni

Izvor slike: fah

U četvrtak su na sastanku s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem bili i članovi Hrvatskog generalskog zbora.

Došli su razgovarati o položaju branitelja, o optužnicama i kako to riješiti i položaju pripadnika HV-a u hrvatskom zakonodavstvu.

“Dogovorili smo sastanak s budućim mandatarom da upozorimo na neke stvari koje se događaju s braniteljima, po pitanju iz Srbije i BiH”, rekao je Marinko Krešić.

Pavao Miljavac rekao je da će se i razgovarati o stanju u regiji, posebice događajima u Republici Srpskoj.

“Mi smo rekli da ćemo razgovarati sa svima nakon izbora. Neke stvari želimo naglasiti, vjerojatno će i on imati nešto prema nama. Uglavnom, dat ćemo potporu da se što prije formira vlast jer se stvari oko nas kompliciraju. Ne bi bilo dobro da nas uhvate na krivoj nozi. Događa se ono na što smo mi uvijek upozoravali, vidite kako se stvari brzo promijeni, a sve je izgledalo stabilno. Iza Republike Srpske i sve je jedna velika sila koja im daje potporu, veliki igrači su u igri. Ne bi bilo dobro da nismo spremni”, kazao je Miljavac.

Izjave nakon sastanka
Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Pavao Miljavac u četvrtak je, nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, istaknuo potrebu što bržeg formiranja stabilne Vlade kako bi se riješili problemi vezani uz optužnice protiv hrvatskih branitelja u Srbiji i BiH te riješio status branitelja u BiH.

Izvijestivši da su na na sastanku s predsjednikom HDZ-a u Središnjici stranke razgovarali o potrebi rješavanja statusa branitelja u BiH te o optužnicama protiv hrvatskih branitelja u toj zemlji, Miljevac je istaknuo važnost da se ti problemi što prije razrješe, piše Hina.

Dodao je da se u Oreškovićevoj Vladi oko tih problema najviše angažirao tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

“Želimo da se to pitanje aktivira i na neki način razriješi. To je jedno fluidno stanje gdje mi ne znamo što je istina. Optužnice se demantiraju, pa se potvrde, i slično. Animirali smo predsjednika HDZ-a da se, ako treba, po tom pitanju sastanu i dvije vlade i pokušaju razriješiti taj problem”, izjavio je novinarima general Miljavac nakon sastanka Plenkovića s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora.

Naglasio je kako je Hrvatski generalski zbor dao potporu Plenkoviću da što brže formira novu stabilnu Vladu jer je to u interesu Republike Hrvatske s obzirom na događanja u hrvatskom okružju.

General Miljavac je naveo da su razgovarali i o aktualnom problemu vezanom uz najavljeno nedjeljni referendum u Republici Srpskoj i utjecaj Rusije na ove prostore. Dodao je kako su htjeli upozoriti na potrebu jačanja obrambene moći hrvatske države.

Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje rad tehničkog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, s kojim su se nedavno sastali vezano uz optužnice protiv hrvatskih branitelja u Srbiji i BiH, odgovorio je da se ministar Kovač glede tog pitanja iz bivše vlade najviše angažirao.

“Tada je dogovoreno, ako ministar Kovač ostane na toj funkciji i u novoj Vladi, da se stvori jedan tim iz Hrvatskog generalskog zbora koji bi pratio, ne samo stanje vezano uz optužnice, nego i opće vojno-sigurnosno i političko stanje prema Istoku”, naglasio je Miljavac. Na dodatni upit o tome podržavaju li Kovača da ostane na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova, naglasio je kako je to odluka predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Također je rekao da s Plenkovićem nisu razgovarali o tome podržavaju li Tomu Medveda da ostane ministrom branitelja. Ne, nismo razgovarali, jer ni HDZ još nije razgovarao o tome, odgovorio je general Miljavac na upite novinara.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content