HDZ 61, NARODNA KOALICIJA 54, MOST 13: Pogledajte (slikom i slovom) sve nove zastupnike u Saboru

Prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima DIP-a HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija 54 mandata, a Most je treća opcija sa 13 mandata.

Nakon još jednih neizvjesni parlamentarnih izbora u Hrvatskoj poznati su neslužbeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Obrađeno je 100 posto biračkih mjesta. Glasovalo je 52,59 posto birača.

HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora sa osvojenih 6 izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 4 izborne jedinice. HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu.

Rezultati:

HDZ i partneri osvojili su 61 mandata
Narodna koalicija – 54
Most – 13
Živi zid – 8
IDS/PGS/RI – 3
Bandić Milan 365 – 2
HDSSB – 1
Nezavisna lista Željko Glasnović (dijaspora) – 1

Ovo su novi zastupnici u Saboru:

1. HDZ se približio SDP-u u Zagrebu1

Na prošlim parlamentarnim izborima u ovoj je izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvojila 39,15 posto glasova i sedam mandata, a HDZ-ova koalicija je s 26,04 posto glasova dobila četiri mandata. Most je pak s 18,39 posto glasova prošle godine u I. izbornoj jedinici osvojio tri mandata. Lista Milana Bandića bila je blizu prelaska izbornog praga od pet posto.

2. SDP preoteo HDZ-u II. izbornu jedinicu2

Domoljubna koalicija je lani pobijedila u ovoj izbornoj jedinici s 33,35 posto glasova, koji su joj donijeli šest mandata. SDP-ova koalicija Hrvatska raste dobila je 32,49 posto glasova i pet mandata. Mostu su pripala dva mandata na osnovi 13,13 posto glasova, a listi Milana Bandića pripao je jedan mandat zahvaljujući 7,92 posto glasova. Blizu prelaska praga bio je i Živi zid.

3. U utvrdi lijeve koalicije Čačić ostao bez mandata3

Treća izborna jedinica utvrda je lijeve koalicije koja je i prošle godine u njoj osvojila osam mandata odnosno 49,15 glasova. Domoljubna koalicija je s 24,47 posto glasova lani dobila u toj izbornoj jedinici četiri mandata. Most je osvojio 7,90 posto glasova i jedan mandat, kao i Reformisti Radimira Čačića koji su lani osvojili 6,44 posto glasova.

4. HDSSB je spao na samo jedan mandat u IV. jedinici4

Lani je u IV. izbornoj jedinici HDZ pobijedio s 36 % glasova koji su mu donijeli šest mandata. SDP-ova koalicija je osvojila 29,24 posto glasova i pet mandata, dok je HDSSB s 11,6 % glasova dobio dva mjesta u Saboru. Mostu je na osnovi 10,7 % glasova pripao jedan mandat. Živi zid je sa 4,98 % glasova bio jako blizu prelaska izbornog praga u toj jedinici.

5. Istok Hrvatske ostao je čvrsta utvrda HDZ-a i desnice5

Domoljubna koalicija je lani u V. izbornoj jedinici dobio 46,05 posto glasova što mu je donijelo osam mandata. Hrvatska reste je dobila 25,56 posto glasova i četiri mandatadok je Most nezavisnih lista sa 11,45 posto glasova izborio dva mjesta u Saboru. Blizu prelaska izbornog praga u toj izbornoj jedinici je bio i HDSSB dok je Živi zid primjerice lani dobio 3,93 posto glasova u toj jedinici

6. HDZ je ove godine SDP-u preoteo VI. jedinicu6

Prošle godine je u VI. izbornoj jedinici pobjedu odnio SDP sa svojom koalicijom osvojivši 35,35 posto glasova što mu je donijelo šest mandata. Domoljubna koalicija je lani osvojila u toj jedinici 32,94 posto glasova i pet mandata dok su Mostu na osnovu 13,96 posto glasova pripala dva mandata. Lista Milana Bandića dobila je jedan mandat

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content