HDZ-ov PLAN B? ‘Bude li iracionalnih prohtjeva, formirat ćemo manjinsku Vladu’

– Jasno je da ima onih koji žele minirati pregovore s Mostom. Međutim, mi smo u pregovaračkoj skupini stvorili klimu povjerenja i siguran sam da ćemo biti uspješni – rekao je Davor Ivo Stier, član HDZ-ova pregovaračkog tima s Mostom i blizak suradnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića reagirajući na neslužbene najave iz Mosta prema kojima podršku budućoj Vladi uvjetuju time da Most dobije sedam ministarstava, piše Jutarnji list.

Iz razgovora sa Stierom proizlazi kako unatoč neslužbenom plasiranju u medije dodatnih zahtjeva, ima puno povjerenje u Most te da ne sumnja u njihove namjere da zajednički formiraju stabilnu i uspješnu Vladu.

Prema neslužbenom izvoru, Most bi imao namjeru od HDZ-a tražiti da pored šest ministarstava koje imaju u sadašnjoj tehničkoj Vladi, dobiju i sedmo, i to Ministarstvo poduzetništva i obrta koje je vodio HDZ-ov Darko Horvat. Argument za takav zahtjev navodno je činjenica da su na ovim izborima osvojili 13 mandata, dakle mandat više nego što je Most imao prilikom raspuštanja osmog saziva Sabora.

– U neposrednom razgovoru s pregovaračkim timom Mosta nije se moglo primijetiti ništa ultimativno. Baš suprotno. Mislim da su i oni nešto naučili iz iskustva koje je iza njih, i čini mi se da su počeli funkcionirati kao stranka – kaže nam druga osoba iz HDZ-ova pregovaračkog tima. Napominje, međutim, kako se tek razgovaralo o sedam zahtjeva koje je Most unaprijed postavio, da se o njima rade detaljnije analize, a tek će se idućeg tjedna na stol staviti program Vlade. Tek kada na red dođe program Vlade, moći će se govoriti nešto više o broju ministarstava te podjeli resora, prenosi Jutarnji.

– Činjenica je da smo počeli razgovore s Mostom. Izuzetno poštujemo njihovih 13 mandata. Tu su se potvrdili kao relevantan politički akter na sceni… Kad je riječ o Mostu, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je Most istaknuo uoči izbora – otvoreno je rekao Plenković.

Što su doista konačna očekivanja i zahtjevi Mosta te jesu li neslužbene informacije o traženju sedam ministarstava tek sredstvo pritiska na HDZ, iz Mosta se nije moglo čuti. Njihov čelnik Božo Petrov nije odgovarao na pozive, a nije ni glasnogovornik Miroslav Šimić.

Iz razgovora s HDZ-ovcima jasno proizlazi kako nema nikakve dileme oko toga da im je Most prvi prirodni partner.
– Treba imati u vidu da imaju respektabilnih 13 mandata, ali i uvažavati da ih HDZ ima 61 – kaže osoba iz vrha HDZ-a, dopuštajući mogućnost da, pokaže li se Most iracionalnim u zahtjevima, HDZ formira manjinsku Vladu, prenosi Jutarnji list.

 

Odgovori

Skip to content